Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în februarie, potrivit datelor publicate, luni, de INS, iar fostul premier PNL Florin Cîțu arată cu degetul spre Banca Națională a României (BNR), care dădea asigurări, în vara trecută, că această creștere „este doar tranzitorie” și îl acuză pe actualul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), că „se împrumută la dobânzi nejustificat de mari”.

„Da, rata inflației crește, asta am spus și anul trecut în vară, iar Banca Centrală ne asigura atunci că este doar tranzitorie. Se pare că n-a fost așa. Am văzut și decizia BNR de a crește dobânda cu 0,5%, ceea ce înseamnă că e îngrijorată. Din semnalele pe care le avem și ne uităm la ce se întâmplă la Ministerul Finanțelor, care se împrumută la dobânzi nejustificat de mari, este clar ca aceste dobânzi să crească și trebuie să ne facem planuri pentru perioadă viitoare, luând în calcul și inflație și dobânzi mai mari”, a spus Florin Cîțu, la Parlament”, a declarat Cîțu, la Parlament.

BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II (T2) din 2022, de 10,2% la finalul T3 şi de 9,6% la sfârşitul T4, conform Raportului trimestrial publicat la sfârșitul săptămânii trecute.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,53% în februarie. BNR: Va fi de 11,2% în T2

Potrivit INS, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile – cu 6,08%.

Însă cel mai mult s-au scumpit, în ultimul an, gazele naturale, uleiul comestibil, cartofii şi carburanții. Singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică (8,04%).

Astfel, în intervalul februarie 2021 – februarie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 44,94%, la uleiul comestibil cu 26,12%, la cartofi cu 30,58% şi la carburanți, cu 27,24%. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version