Cota defalcata din impozitul pe venit care le revine primariilor va crește de la 41,7% la 43%, iar anul viitor vor fi reluate discuțiile cu edilii, când se vor vedea efectele, pentru a fi stabilite compensațiile, dar nu se știe nici ce cuantum vor avea, nici modul cum vor fi stabilite!

Discuțiile de două ore de la Palatul Victoria dintre mai mulți primari – între care Gheorghe Falcă (Arad), Robert Negoiță (Sectorul 3 București) și Gabriela Firea (Capitală) au sfârșit victorioase pentru premierul Mihai Tudose și liderul PSD Liviu Dragnea, care i-au asigurat că vor primi bani în compensare pentru sumele pe care le vor pierde la buget în urma “revoluției fiscale” programată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, pentru 1 ianuarie 2018.

sursă foto arqro

De altfel, ministrul Ionuț Mișa a anunțat încă de luni că OUG de modificare a Codului fiscal va fi aprobată în ședința de miercuri a Guvernului exact în forma publicată pe site-ul MFP în urmă cu 11 zile.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, și Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei, au fost singurii care au făcut declarații presei după discuțiile de la Palatul Victoria. 

Robert Negoiță: “Cota de la 41,7% la 43% va compensa pierderile”

Primul care a vorbit a fost Robert Negoiță, care a anunțat că primarii au convenit  cu Tudose și Dragnea creșterea de la 41,75% la 43% a Cotei defalcate din impozitul pe venit care le revine primariilor.

Totodată, pentru a compensa pierderile primariilor, Guvernul le va aloca în 2018 compensații din bugetul de stat, fără a preciza însă care va fi nivelul acestora și cum vor fi ele stabilite.

“Am plecat de la o concluzie realistă, că datorită scăderii de la 16% la 10% ne scad bugetele. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului, premierul, vicepremierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare.

De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 şi că se va umbla inclusiv la cotă (Cota defalcata din impozitul pe venit care le revine primariilor, care va crește – n.r.), de la 41,7% la 43% și va compensa pierderile. 

Aceste compensaţii vor veni de la Guvern. (…) Deci, De la 41,75 creşte până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade şi va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu.

O nouă întâlnire a AMR-Guvern va avea loc în prima jumătate a anului viitor pentru a stabili noi cote şi pentru a vedea cum vor evolua lucrurile.

A fost propunerea dânşilor, cu care noi nu putem decât să fim de acord, ca la începutul anului viitor să vedem, iar în măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de previzionat, să încercăm să găsim soluţii.

În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la buget, pentru că se va face o colectare mai bună. Până nu o vom avea, nu vom şti. Dacă nivelul de încasări va fi sub cele din 2017, Guvernul va compensa cu sume. Președintele PSD (Liviu Dragnea – n.r.) a fost la discuții”. 

Falcă; “Cu pixul în mână am dovedit că pierdem bani”

Gheorghe Falcă a spus că Primăria Aradului va pierde anul viitor 8 milioane de euro.

Iată întreaga declarație: “De convins, nu m-au convins (discuţiile de la Guvern – n.r.). Am discutat problemele pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad – eu şi toţi primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică.

O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani.

Trebuie să faci astfel de lucruri în detrimentul dezvoltării în special a localităţilor mari, care deja erau generatoare de dezvoltare. Aradul ar pierde între 12 şi 16 milioane de euro.

Faţă de ziua de ieri apare acea compensare şi putem spune că pierdem opt milioane de euro.

Municipiile care se dezvoltă vor pierde din aceste venituri, ca aceste venituri să meargă prin compensare spre localităţi care nu au o astfel de dezvoltare. E foarte greu pentru cei care muncesc, sunt harnici, se dezvoltă să te trezeşti într-o zi că nu mai ai bani.

Mi-e îmi va fi foarte greu să mă duc la Arad să le spun: ştiţi, trebuie să tăiem din următoarele proiecte, ne-am dezvoltat prea repede, am gândit proiecte prea repede.

Noi am încercat să ducem compensarea noastră până la 60%. Şi atunci am fi pierdut o sumă importantă de bani, dar spunem că uneori în viaţă poţi să fii generos şi poţi să te gândeşti la o echilibrare.

Am ajuns la această cifră de 43% plus dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamnă excedentul pe care îl are o primărie, pentru că acel excedent înseamnă, de fapt, dezvoltare.

Am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată.

Când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vedea aceste efecte doar peste şase luni de zile.

O să vedem forma de compensare, pentru că este o compensare doar pe 2018 şi încercăm ca în anul 2018, funcţie de ceea ce înseamnă efectul acestor legi, care încă sunt neclare, să reuşim la mijlocul anului viitor, printr-o rectificare şi o regândire, să creştem aceste cote aşa cum am solicitat noi – 60% sau chiar mult mai mult – pentru administraţiile locale”. 

Așadar, Codul fiscal va fi modificat prin Ordonanță de urgență exact în formula stabilită inițial și contestată de sindicate, patronate și societatea civilă.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, că modificările aduse Codului Fiscal ar reprezenta “o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile” deoarece vor fi mai puţini bani la buget pentru investiţii. Ea nu a mai făcut însă declarații după întâlnirea de marți de la Guvern, lăsându-i doar pe Falcă și Negoiță să discute cu presa.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version