Un scandal de mari proporții a izbucnit miercuri în plenul Camerei Deputaților, când PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectelor pe care le-a depus luna trecută privind revocarea din funcție a lui Liviu Dragnea – președintele acestui for – și a lui Florin Iordache – vicepreședinte, care îi ține de regulă locul șefului său, în majoritate absent.

Cum însă PSD și ALDE nu mai dețin majoritatea, Iordache a refuzat să supună la vot propunerile, susținând că nu sunt regulamentare, însă adevăratul motiv este acela că Puterea nu avea cvorum.

“În niciun caz nu voi supune votului”, a spus Iordache, și le-a cerut liderilor de grup să vină la consultări la el la prezidiu. 

“Astăzi stăm pe procedură, să învățăm regulamentul. Nu pot supune la vot introducerea pe ordinea de zi dacă nu este unanimitate din partea liderilor de grup”, a adăugat el. 

De teamă să nu-i ocupe PNL locul pe scaunul președintelui Camerei, Florin Iordache nu s-a ridicat timp de câteva ore de pe el, chiar și după ce a declarat suspendată ședința. 

Însă PNL, USR și PMP au votat cu mâinile ridicate proiectele și declară acum că atât Dragnea – care a lipsit de la ședință -, cât Iordache nu mai sunt la șefia Camerei Deputaților.

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, lider al deputaților liberali, a amenințat cu greva parlamentară. Iordache a decis închiderea ședinței la ora 11.30, dar aceasta s-a reluat pentru vot final. Din lipsă de cvorum, ca urmare a boicotului opoziției, ședința a fost suspendată. 

S-a cerut schimbarea procedurii de vot, să fie prin ridicare de mâini, iar Turcan a arătat că au fost probleme cu sistemul electronic, care “votează la dispoziția conducerii Camerei Deputaților.”

Până la urmă, vicepreședintele din partea PNL al Camerei, Marilen Pirtea, s-a dus la microfon și a propus votarea cu mâinile ridicate – lucru adoptat prin vot de deputați:

Apoi, votul Opoziției a fost majoritar pentru demiterea lui Dragnea și Iordache.

„Majoritatea PSD-ALDE condusă de Liviu dragnea și umilii interpuși gen Florin Iordache a fost spulberată. Domnul Dragnea este revocat. Dacă nu țineți cont de aceste lucruri, ne rezervăm dreptul de a de nu participa la lucrările Camerei. Ați confiscat abuziv puterea”, a spus Raluca Turcan.

Ea a arătat că au votat de partea Opoziției atât deputații neafiliați, cât și Grupul Minorităților.

“Liviu Dragnea a fost demis de la președinția Camerei Deputaților. Plenul este suveran și a decis acum câteva minute. Astăzi s-a văzut că majoritatea nu mai există. Moțiunea de săptămâna viitoare va fi un succes”, a spus președintele USR, Dan Barna. 

Barna: Majoritatea PSD-ALDE care a sufocat România 2 ani NU mai există

„În acest moment, Liviu Dragnea și Florin Iordache sunt foști lideri ai Camerei Deputaților”, a precizat și Eugen Tomac, președintele PMP.

Iordache: A fost o zi tristă în Parlament

Într-un final, la ora 12.40, Iordache s-a ridicat de pe scaun, disperat să dea declarații jurnaliștilor. El a susținut că “a fost o ședință paralelă, ca o ședință de partid” a opoziției, iar regulamentul prevede că șefii Camerei pot fi schimbați din funcție numai cu acordul tuturor liderilor grupurilor – adică și a PSD și ALDE.

“A fost o zi tristă în Parlament. Din dorința de a suspenda una-două persoane, s-a încălcat regulamentul Camerei Deputaților. Eu înțeleg un joc democratic, dar toate acestea trebuie să respecte Constitutia, regulamentul și niște legi de organizare”, a declarat Iordache.

PNL, USR și PMP invocat însă o decizie a CCR care spune că plenul Camerei este suveran.

Legat de pierderea majorității de către PSD-ALDE, Iordache a susținut că “în niciun caz” nu există o astfel de situație, dar sunt foarte mulți parlamentari PSD plecați în deplasări externe.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version