Lucrările Comisiei parlamentare specială pentru Legile Justiției au debutat cu scandal miercuri, după ce până luni – termenul limită – au fost primite peste 500 de amendamente, pe care președintele acestui for, Florin Iordache, vrea să le “dezbată” până vineri.

Liberalii au părăsit sala, acuzând că termenul este prea scurt și cerând să se parcurgă în tihnă sutele de pagini de amendamente la cele trei legi din pachet: legile nr. 303, nr. 304 și nr. 317 .

“E un mod atât de impropriu în care se desfășoară această ședință, pe sistemul “avem majoritate, scrie pe fruntea noastră PSD, mergem așa, nu ne interesează opinia CSM, nu ne interesează opinia Opoziției, nu ne interesează opinia Parchetului General, nu ne interesează să discutăm pe amendamente, nu ne interesează programul de lucru”. În realitate vă interesează doar opinia domnului Dragnea, să terminați astăzi sau mâine aceste legi și punct. (…) Motiv pentru care vă rog să luați act că PNL părăsește lucrările acestei comisii. Dacă veți reveni la sentimente mai bune și vreți să faceți o dezbatere transparentă, una normală, în care să ascultați toți factorii implicați, vom reveni la lucrările comisiei. (…) Altfel, nu vrem, nici eu și nici colegii mei, să participăm la un simulacru de dezbatere”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Cătălin Predoiu l-a atenționat pe Iordache că în tabelul cu amendamente nu se regăsesc cele ale CSM. “În tabelul centralizat nu există niciun amendament de la CSM. Normal era să existe. Nu pot să nu remarc că, pentru o dezbatere corectă, ar trebui să avem și amendamentele CSM”, a spus Predoiu.

Florin Iordache a replicat că “amendamentele CSM fac referire la inițiativa lui Tudorel Toader”, așa că nu se pun. “Noi, o parte dintre colegi, am inițiat o inițiativă legislativă”, a arătat Iordache. Cu alte cuvointe, cel de-al doilea aviz negativ dat de CSM este ca și inexistent.

Însă Florin Iordache le-a tăiat-o scurt PNL-iștilor: “Ați venit numai pentru declarații politice. Le-ați realizat, puteați să veniți marți dimineață. Vă reamintesc că nu ați participat nici măcar la un singur articol. Ați făcut dezbateri de azi dimineață. Înțeleg că aveți alte preocupări. Vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu ați rezistat nici măcar la un articol”.

În 2009, dezbaterile pe proiectele Codului penal și Codului de procedură penală au durat aproape un an – și chiar dacă toată lumea îl învinovățește pe Cătălin Predoiu de carențe în aceste legi, trebuie să amintim că vicepreședintele subcomisiei înființate special a fost Victor Ponta.

Acum, Florin Iordache, președintele comisiei, nu pare deloc deranjat că parlamentarii PNL refuză să participe la discuțiile din comisie în cele 3 zile pe care le-a alocat analizării amendamentelor. 

Dimpotrivă, el a anunțat că dezbaterile vor continua fără liberali, iar după plecarea acestora, membrii comisiei au votat prelungirea programului de lucru până la ora 19.00.

 

Totodată, au respins, cu 6 voturi “pentru”, 13 “împotrivă” și o abținere, propunerile liberalilor ca această comisie să solicite Birourilor permanente reunite “desesizarea” de a dezbate proiectele de modificare a legilor Justiției, de a cere un punct de vedere Comisiei de la Veneția și de a se efectua un studiu de impact pe această temă. De asemenea, a fost respinsă și propunerea de amânare cu o săptămână a dezbaterilor.

Liberalii au anunțat că vor face o sesizare la Comisia de la Veneția din parte grupului lor parlamentar. Aceasta nu va avea însă nicio valoare, atât timp cât nu vine din partea Parlamentului.

Și deputatul PMP Dorin Valeriu Bădulescu a părăsit lucrările comisiei special înființate.

Au rămas în sală ceilalți membri ai opoziției – PMP și USR.

Reprezentanții UDMR și ai Minorităților, care asigură la vot o majoritate confortabilă alianței PSD+ALDE par impasibili.

Pe pagina web a Parlamentului nu este publicată componența comisiei, astfel că nu le cunoaștem numele. E mai bine așa pentru ei, la secret.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version