Deși măcar teoretic se are la cuțite cu cei de la Partidul Social Democrat, Traian Băsescu, fostul președinte al României, consideră că plângerea penală depusă de Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, împotriva premierului Viorica Dăncilă este “o mare prostie”.

Băsescu susține că “în România legea actuală oricum nu oferă posibilitatea ca cineva să fie judecat pentru Înaltă Trădare” și este de aceeași părere cu Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, respectiv că “orice procuror inteligent va respinge plângerea”.

Însă Traian Băsescu propune un scenariu extrem de interesant despre cine ar sta în spatele plângerii depuse de Orban: “Știu că inițial s-a spus că ar fi de la doamna Merkel, cu care Sică Mandolină s-a văzut zilele trecute, sau de la domnul Iohannis. Așa au zis și unii ambasadori ai unor țări străine. Dar eu am analizat și m-am mai dumirit nițel. Se pare că este genialul strateg Gușă! Se pare!”.

El a precizat că Iohannis nu îl poate suspenda pe premier:

“Ca să ai o revocare, trebuie să fie voinţa preşedintelui, exprimată în mod legal. Ori aici îi scrie că nu poate. Ce te faci? Şi m-aş mai duce puţin cu interpretarea într-o zonă, pentru că discutăm despre premier, şi zona în care m-aş duce ar fi articolul 110, care spune: numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului.

Eu cred că un procuror inteligent spune: sesizarea e făcută de domnul Orban Ludovic. Ia să vedem, e cumva preşedintele Camerei Deputaţilor? Nu. E cumva preşedintele Senatului? Nu. E cumva preşedintele României? Nu.

Deci nefiind niciunul din cei trei, procurorul vine şi spune, e o sesizare care nu întruneşte condiţiile. Asta dacă vrea să respecte Constituţia României.

Procurorul este acoperit şi dacă face următorii paşi: începe o cercetare in rem, constată că a făcut înaltă trădare doamna Dăncilă şi îi cere preşedintelui să aprobe începerea urmăririi penale in personam. Şi aprobă sau nu aprobă.

Aş trage o concluzie: preşedintele s-ar compromite dacă ar intra în jocul acesta, pentru că are o precizare în Constituţie, că nu îl poate revoca pe primul ministru nici direct şi nici indirect”. 

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version