Senatul a adoptat luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege iniţiat de pesediștii Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind aduce în țară a rezervei de aur depozitate în prezent la Londra.

Au fost60 de voturi “pentru”, 29 “împotrivă” şi 16 abţineri pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, respectiv a politicii BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur deţinute în tezaurul propriu şi în străinătate.

Proiectul mai prevede că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate “nu trebuie în mod necesar interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice” şi propune instituirea obligaţiei de informare “de îndată” a Parlamentului şi a Guvernului de către BNR în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.

Actul normativ, care face parte din categoria legilor organice, va primi votul final în Camera Deputaților. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version