Plenul Senatului a adoptat tacit luni seară, la termenul limită și în lipsă de cvorum pentru dezbatere – deoarece majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen -, proiectul de lege inițiat deŞerban Nicolae  și Liviu Pleşoianu, prin care se schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică. 

Șerban Nicolae

Camera Deputaților va da însă votul final.

Cei doi PSD-iști propun modificarea OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. 

Senatorul PNL Alina Gorghiu a acuzat că plecarea din plen a celor de la PSD-ALDE arată lipsă de bun-simţ.

„Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simţ (…) ştiind că este ordonanţa marelui lider de grup, Şerban Nicolae, care face nişte trăznăi pe Ordonanţa 26, să n-aibă colegii noştri de la PSD-ALDE decenţa să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit”, a spus Gorghiu.

În replică, senatorul PSD Ecaterina Andronescu i-a scuzat pe colegii ei că au părăsit sala din cauza prelungirii până seara târziu a programului la Senat.

„Eu, personal, vă mărturisesc: n-am primit niciun ordin să plec şi cred că astăzi a fost o zi cu un program prelungit cum nu este de obicei şi cred că prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece din sală. De aceea, vă rog să nu interpretaţi”, a susţinut Andronescu.

Liviu Pleșoianu

Proiectul a fost depus la Parlament în 21 martie și prevede publicarea semestrială de către ONG-uri a unei declaraţii detaliate privind veniturile şi cheltuielile. Autorii invocă transparenţa.

„Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată”, se arată în proiect.

Totodată, acordarea unui ONG a statului de organizaţie de utilitate publică este dată numai dacă nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară în prezent activităţi politice de orice fel: strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: Servicii Sociale (Asistenţă-Protecţie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate şi Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport, Educaţie, Ştiinţă, Cercetare, Inovaţie, Mediu şi Protecţia Animalelor, Protecţia Consumatorului, Valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale –Tradiţii şi Patrimoniu Cultural, Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

În fine, recunoaşterea utilităţii publice a unui ONG se poate face pe o durată de 5 ani şi se poate reînnoi în condiţiile legii, dar, dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative sau a Ministerului Justiţiei, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version