Un sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD dă o mână de ajutor partidului partener de guvernare, PNL, plasându-l pe locul 2 la europarlamentare, iar pe AUR abia pe 3. Însă Nicolae Ciucă figurează abia pe locul 4 la încredere în preferințele românilor, după Ciolacu, Șoșoacă și Simion.

Astfel, pe modelul Iohannis-Dăncilă în 2019, Șoșoacă ar intra cu Ciolacu în turul 2 la prezidențiale, ca să nu aibă emoții liderul PSD la scrutin, iar românii să aleagă, ca de fiecare dată, „răul cel mai mic”.

Astfel, PSD ar obţine 31% dintre voturi, dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare, PNL – 20%, AUR – 19%, USR – 13%, SOS România (partidul Dianei Şoşoacă) – 8%, iar UDMR – 5%, Partidul Mişcarea Populară – 2%, REPER – 1%.

Cercetarea, realizată în perioada 8 – 22 ianuarie, a fost făcută pe baza a două scenarii: unul cu USR candidând de unul singur şi celălalt cu USR candidând împreună cu PMP şi Forţa Dreptei (Alianţa Dreapta Unită).

În scenariul al doilea, în care USR candidează împreună cu PMP şi Forţa Dreptei la alegerile europarlamentare, sondajul a indicat următoarele: PSD – 31%, PNL – 21%, AUR – 19%, Alianţa Dreapta Unită – 14%, SOS România – 8%, UDMR – 5%, REPER – 1%.

Pe de altă parte, 26% dintre cei chestionaţi au spus că au încredere în premierul Marcel Ciolacu, 23% au încredere în Diana Şoşoacă şi tot 23% în George Simion, 20% în preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, 16% în preşedintele Klaus Iohannis, 15% în europarlamentarul Dacian Cioloş, 14% în liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi 11% în liderul USR, Cătălin Drulă.

Mai mult de jumătate (53%) dintre cei care au răspuns la întrebări au declarat că au o părere bună despre Uniunea Europeană, 8% – o părere foarte bună, 26% – o părere proastă şi 7% – foarte proastă.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere viitorul României este în interiorul sau în afara UE?”, 65% dintre cei chestionaţi au răspuns au răspuns „în interior”, iar 25% „în afara”.

Aproape o treime (31%) dintre români consideră că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din acest an, 26% cred că parlamentarele, 23% – localele şi 14% – europarlamentarele.

Dintre cei care au participat la sondaj, 55% consideră că este o reuşită faptul că România va fi primită în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă, iar 32% cred că acesta este mai degrabă un eşec.

Întrebaţi în ce ministru au încredere, cei chestionaţi au răspuns: Marcel Ciolacu (27%), Sorin Grindeanu (25%), Alexandru Rafila (16%), Cătălin Predoiu (7%), Marcel Boloş (5%), Ligia Deca (4%).

Sondajul a fost realizat faţă în faţă, în perioada 8 – 22 ianuarie, pe un eşantion de 1.150 de respondenţi, cu o eroare maximă de eşantionare de +/- 2,9%, la un nivel de încredere de 95%.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version