Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, vineri, trimiterea în judecată a lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei.

oprescu

Oprescu este acuzat de  luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.

În rechizitoriu, anchetatorii cer instanţei Tribunalului București o pedeapsă pe măsura faptelor grave comise şi confiscarea extinsă a averii lui Oprescu.

Sechestru extins pe avere

DNA a pus deja sechestru asigurător pe următoarele bunuri deținute de Oprescu:

  • un apartament de 244 mp  în Sectorul 1 al Capitalei, până la concurența valorii de 1.264.531 lei
  • o casă în localitatea Ciolpani, cu o suprafață de 526 mp și teren de 895 mp, până la concurența valorii de 115.252 lei
  • pe un imobil din sectorul 1 al Capitalei, ce aparține partenerei lui Oprescu, până la concurența valorii de 2.411.019 lei.

În plus, anchetatorii au indisponibilizat mai multe sume de bani găsite la perchezițiile efectuate în locuința primarului: 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei și 40.000 lei, 500 euro.

Procurorii au apreciat că “din extrasele de cont ale inculpatului rezultă alimentarea conturilor cu sume în numerar al căror cuantum depășește cu mult veniturile licite menționate în declarațiile de avere și cele declarate organelor fiscale. O parte din sumele depuse în anul 2012 în contul său de campanie electorală nu provine de la persoanele menționate în acele documente. Veniturile obținute de tatăl său în ultimii 10 ani din viață erau insuficiente pentru a fi sursa unei mari părți din sumele de bani găsite la percheziția domiciliară (bancnotele fiind prea noi) și a celor menționate în declarația de avere”.

Totodată, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe apartamente, case și terenuri deținute în proprietate sau în coproprietate, precum și asupra unor autoturisme, ceasuri scumpe și mai multor sume de bani descoperite la percheziții sau în diferite conturi bancare ale inculpaților Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Șupeală, Romeo Albu, Claudiu Bengalici și Ion Niță.

Grup infracţional organizat

Conform procurorilor DNA, Oprescu a pus bazele unui grup infracţional organizat alcătuit în special din angajaţi ai Primăriei. Grupul infracţional organizat avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Oprescu şi ai lui au dezvoltat un sistem prin care operatorii economici ce doreau să primească anumite contracte erau obligaţi să remită o parte din profitul brut.

Cu alte cuvinte, Oprescu acţiona după reţeta clasică, solicitând în avans un comision de 10% din valoarea contractelor atribuite cu dedicaţie.

Astfel, edilul a şi fost reţinut la începutul lunii septembrie, când a fost prins în trafic având asupra sa 25.000 de euro înseriaţi. Aflat în arest la domiciliu din 29 octombrie, Oprescu a primit un repaus de şapte zile pentru a se putea opera la plămâni, fiind suspect de cancer.

Alături de Oprescu au mai fost deferiţi justiției următorii complici:

  • Bogdan Cornel Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, la data faptelor, în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită (4 infracțiuni), complicitate la luare de mită, dare de mită (2 infracțiuni), complicitate la dare de mită, trafic de influență (5 infracțiuni), spălare de bani (4 infracțiuni), abuz în serviciu, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în formă continuată (3 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcției Economice din cadrul aparatului primarului municipiului București, la data faptelor, în stare de arest preventiv, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și constituire a unui grup infracțional
  • Florin Șupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, cu atribuții de director adjunct, la data faptelor, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită și constituire de grup infracțional
  • Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale, în stare de arest preventiv, pentru complicitate la spălare de bani (3 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Cristian Stanca, în stare de arest preventiv, pentru complicitate la luare de mită (4 infracțiuni), complicitate la dare de mită (2 infracțiuni), constituire a unui grup infracțional organizat
  • Romeo Albu, în stare de arest la domiciliu, pentru complicitate la spălare de bani (2 infracțiuni), complicitate la complicitate la dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, la data faptelor, sub control judiciar, pentru infracțiunile de luare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Ion Niță, în stare de libertate, pentru complicitate la spălare de bani (2 infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.

Iată faptele, aşa cum sunt descrise de procurorii DNA în rechizitoriu:

“De la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat, constituit de directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București.

Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați”, precizează DNA.

Pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obținerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura și funcționalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eșalon de “secunzi” ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții.

În același context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian.

Acesta din urmă a fost angajat și promovat la ACCU la insistențele primarului municipiului București, în vederea obținerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Bogdan Cornel Popa.

Procurorii arată că Sorin Oprescu, folosindu-se de atribuțiile de primar al municipiului București, a impus funcționarilor din cadrul ACCU și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat.

La data de 5 septembrie 2015, Sorin Mircea Oprescu în calitate de primar al municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, se arată în comunicat.

Îîn perioada 2013 – 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins și primit sume totalizând 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), prin intermediul unor persoane și firme controlate de el prin inculpații Albu Romeo și Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niță Ion, susținând că prin influența pe care o are asupra lui Sorin Oprescu și Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituția respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunțători și să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunțătoare.

În perioada mai – august 2015, în același context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiași martori denunțători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu.

În perioada mai – iulie 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis inculpaților Șupeală Florin și Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, în numele denunțătorilor, suma de 70.000 de euro mită, lucru cu care aceștia au fost de acord, pentru ca instituția pe care o reprezentau să încheie și să deruleze un contract de prestări servicii cu societatea administrată de către aceiași oameni de afaceri.

În luna august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a pretins și a primit de la denunțători prin intermediul inculpatului Albu Romeo suma de 7.000 euro, pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

În ziua următoare, Bogdan Cornel Popa i-a remis lui Octavian Mircea Constantinescu suma de 4.000 euro, deoarece acesta din urmă a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către CCPBPB, pentru a se putea achita lucrările executate de societatea denunțătoare.

Procurorii mai spun că, în perioada 2013 – 2015, Bogdan Cornel Popa, prin intermediul inculpaților Romeo Albu, Ion Niță și Claudiu Bengalici, a disimulat adevărata natură a provenienței mai multor sume de bani primite cu titlu de mită și preț al influenței de la martorii denunțători prin crearea aparenței că între societatea denunțătoare și firmele administrate de ultimii trei au existat relații contractuale sau prin solicitarea ca societatea denunțătoare să-i achite o sumă de bani prin achiziția de produse și materiale, în vederea amenajării restaurantului la care este asociată o rudă de-a inculpatului Bogdan Cornel Popa”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version