De frica pierderii parlamentarilor, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor face duminică exact ce știu mai bine: să încalce regulile în Parlament. Astfel, moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern va fi semnată, depusă și citită în plen într-o singură zi – soluția 3 în unu! Spaima este mare pentru cei doi lideri ai majorității parlamentare, după ce Sorin Grindeanu și Victor Ponta au reușit în numai două zile să rupă rândurile parlamentarilor care votau orbește.

Votul decisiv, miercuri

Parlamentarii PSD și ALDE au fost convocați de liderii lor să vină duminică după-amiază pentru a definitiva eliminarea lui Sorin Grindeanu.

Dacă vor reuși semnarea, depunerea și citire în plen a moțiunii de cenzură într-o singură zi, votul decisiv va avea loc miercuri, după trei zile.

Aliații lui Grindeanu: câte 15 parlamentari PSD la Timișoara și Iași

Prim-ministrul a anunțat sâmbătă, la Timișoara, că 15 susținătoiri ai săi din rândul deputaților și senatorilor PAS nu vor vota moțiunea de cenzură.

La rândul său, europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat că la Iași sunt alți 15 parlamentari de partea lui Grindeanu.

5 de la ALDE

Daniel Constantin, încă în funcția de copreședinte al ALDE – deoarece a atacat în instanță decizia congresului de a-l lăsa pe Tăriceanu lider unic – are 5 oameni din partid care nu vor vota moțiunea de cenzură.

Până duminică dimineață erau deja 41 de parlamentari din PSD și ALDE care și-au anunțat intenția de a ignora moțiunea, potrivit Realitatea TV.

Opoziția va lipsi

Soluția ideală este ca opoziția să nu fie prezentă în sală nici duminică la citirea moțiunii, nici la votul de miercuri, pentru a nu risca să fie trădători care să voteze moțiunea lui Dragnea. A spus-o Traian Băsescu, liderul PMP, după ce USR a anunțat deja că nu va participa la “acest circ”.

”Noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ”, a declarat preşedintele interimar al USR, Elek Levente.

Ludovic Orban, ales în urmă cu o zi preşedinte al liberalilor, a transmis că PNL nu va participa duminică la şedinţa de plen comună convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură.

Cât priveşte votul, PNL urmează să ia o decizie dacă va lipsi de la şedinţă sau aleşii liberali vor sta în scaune fără să voteze.

Băsescu, mesaj către UDMR: Nu vă amestecați!

Traian Băsescu, preşedintele PMP a avut un mesaj și pentru UDMR:

”Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranşată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului”.

Fostul preşedinte a mai scris pe pagina sa de Facebook că nici formaţiunea sa nu va negocia cu PSD. 

Calculul matematic pentru dărâmarea Guvernului Grindeanu 

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților.

Legislativul are în acest mandat 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

PSD are 221 de parlamentari iar ALDE, 26 de parlamentari – în total, 247 de senatori și deputați, care fac parte din coaliția la guvernare.

Astfel, puterea are, toretic, o majoritate care depăşeşte cu 14 aleşi numărul necesar de voturi.

Partidele din afara arcului guvernamental au următorul număr de parlamentari:

  • 98 – PNL
  • 43 – USR
  • 30 – UDMR
  • 26 – PMP
  • 17 – Minoritățile
  • 3 parlamentari sunt neafiliați.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version