De parcă nu ar fi participat la proiectul Bugetului de stat pe 2019, așa cum apare în fotografia postată de Liviu Dragnea pe Facebook, Călin Popescu Tăriceanu se dă conciliant între primarii nemulțumiți și Guvernul Dăncilă.

“Fiecare are dreptate în felul lui. Marile oraşe din România, după cum ştiţi, multe dintre ele au venituri consistente la buget, unele dintre ele termină exerciţiul bugetar cu excedente şi acest lucru e regretabil, că banii se pierd”, a declarat Tăriceanu, luni, la Senat, întrebat dacă reprezentanţii municipiilor au dreptate când critică Guvernului pe marginea fondurilor care le revin.

El a explicat că “acest lucru se datorează în bună parte faptului că forţa de muncă din zonele adiacente, pe o rază destul de mare, care poate să meargă şi la peste 60 de kilometri, vine să lucreze în aceste mari oraşe, unde plătesc impozitele pe venit şi sigur că, în localităţile de unde provin, aceste persoane nu plătesc nişte taxe sau impozite care să ajute comunităţile respective să se dezvolte”.

“Atunci, sigur, este nevoie de o anumită echilibrare, acest lucru se face peste tot, dacă vreţi, exemplul pe care l-am mai dat, este inclusiv la nivelul Uniunii Europene, fondurile de coeziune şi fondurile structurale. Adică aceeaşi gândire, aceeaşi filozofie este. Deci, sigur că, pe de altă parte, fiecare municipalitate, în momentul în care pierde bani, are un sentiment de frustrare pe care-l înţeleg, dar trebuie să găsim o soluţie cât mai bună care să permită o dezvoltare cât mai uniformă, e greu de spus, dar echilibrată între regiuni ale ţării, şi bineînţeles între zonele urbane şi zonele rurale”, a adăugat Tăriceanu.

Întrebat dacă este de acord cu reducerea bugetelor Serviciilor de informaţii, aşa cum a solicitat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE a răspuns:

“Cred că orice buget trebuie explicat şi justificat. În România, cred că nu spun o noutate, cred că sunt 15 ani de când bugetele Serviciilor (de informaţii – n.r.) cresc, cresc, cresc şi ne punem întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate. Trebuie să primim nişte justificări, nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu pentru că sunt comisiile de specialitate, unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu. Şi dacă aceste creşteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate, dar, dacă e vorba numai de o creştere care să meargă – eu ştiu – pe acţiuni care nu sunt esenţiale, (…) poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuinţă”.

Întrebat dacă parlamentarii ALDE vor depune amendamente la proiectul de buget, preşedintele Senatului a afirmat: “Să vedem proiectul, că nu am văzut proiectul în detaliu, am văzut numai câteva cifre mari de care am vorbit săptămâna trecută”.

Amintim că Ministerul Finanțelor a publicat vineri în dezbatere publică seară proiectul Bugetului de stat pe 2019.

Tăriceanu a mai spus că este posibil ca în cursul zilei de luni să se desfăşoare o întâlnire a coaliţiei pe forma finală a proiectului de buget. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version