Parlamentarii şi-au rotunjit veniturile prin privilegiile pe care şi le-au acordat anul acesta, însă cei mai câştigaţi sunt, de departe, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea – ambii recăsătoriţi de curând.

Tariceanu-Parlament

În urma OUG promovată în iulie de Gabriel Oprea în mica perioadă cât a fost premier interimar, Guvernul a triplat indemnizaţiile celor mai înalţi demnitari în stat (48 la număr), începând cu preşedintele României, premierul, preşedintţii Senatului şi Camerei Depuutaţilor, miniştrilor şi şefilor SRI, SIE şi SPP.

Astfel, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a câştigat în august o indemnizaţie netă de 15.942 de lei, adică aproximativ 21.000 de lei brut. După majorarea de 10% de la 1 ianuarie 2016, el va obţine 23.100 de lei/lună. De aceeaşi sumă va beneficia şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit Legii pensiilor speciale pentru parlamentari, cei doi şefi al Legislativului vor obţine 16.560 de lei brut/lună în plus faţă de pensia oricărui „muritor”, potrivit calculelor Mediafax.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se va calcula în funcţie de indemnizaţia de bază aflată în plată în luna anterioară solicitării acestei pensii speciale, astfel încât veniturile ar scădea considerabil dacă cei doi nu şi-ar încheia mandatele de parlamentar în funcţii de conducere.

Şefii comisiilor şi liderii Biroului Permanent, peste 19.000 de lei/lună

Privilegiaţi sunt şi deputaţii şi senatorii care ocupă şi funcţii de conducere în Parlament – şefii comisiilor şi liderii Biroului Permanent. Indemnizaţia brută a acestora va depăşi 19.000 de lei/lună.

În cazul parlamentarilor simpli, indemnizaţia brută medie va ajunge la 7.700 de lei/lună, de la 1 ianuarie 2016, după majorarea de 10% acordată tuturor bugetarilor prin OUG care a modificat prevederile iniţiale din noul Cod Fiscal. Aceste sume vor influenţa direct şi nivelul de la care se vor calcula pensiile speciale, în momentul solicitării.

Cuantumul pensiilor suplimentare

Astfel, pentru un mandat complet, pensia suplimentară va fi de 1.550 de lei/lună, pentru două mandate – de 3.100 de lei/lună, iar pentru 3 mandate, de 4.600 de lei/lună.

De aceşti bani nu vor beneficia cei care au fost condamnaţi definitiv pentru luare sau dare de mită şi trafic de influenţă, sub rezerva ca aceste fapte să fi fost săvârşite în calitatea de parlamentar.

Pensii speciale şi pentru condamnaţii Voiculescu, Ridzi, Mitrea

Astfel, vor primi în continuare pensie parlamentari precum:

– Marko Attila (UDMR), condamnat la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu – faptă neincriminată în această lege – comis în perioada în care nu era parlamentar

– Monica Iacob Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu ca ministru

– Miron Mitrea, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, însă faptă săvârşită în calitate de ministru, deşi era şi deputat la acea vreme

– Dan Voiculescu va primi pensie specială, pentru un mandat complet şi două incomplete, deşi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă – faptă de l-ar descalifica de la acest drept, însă în momentul în care fapta a fost săvârşită nu era parlamentar, ci doar şef de partid.

Au renunţat la maşini dar vor primi bani de transport

Un alt beneficiu pe care senatorii şi deputaţii şi l-au acordat este cel privind sumele forfetare pentru transport. Prin modificările aduse Statutului parlamentarilor, aceştia nu vor mai beneficia de maşini pentru a se deplasa în teritoriu, dar vor primi 1.400 de lei /lună pentru a-şi asigura singuri transportul.

Potrivit deciziei conducerii Parlamentului, această sumă va fi de pentru fiecare senator şi deputat, indiferent de locul în care îşi are domiciliul sau ce cirumscripţie reprezintă.

De aceşti bani nu vor beneficia însă parlamentarii care au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Discriminarea este evidentă pentru cei din Suceava sau Botoşani, spre exemplu, care obţin aceeaşi sumă ca deputaşii şi senatorii din Ploieşti.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version