Petre Tobă, ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), reglează “derapajele” ISU Bucureşti – catalogate în acest fel de premierul Dacian Cioloş în 21 noiembrie – prin care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă primea sponsorizări de la firmele pe care le controla.
Procurorii DNA au aflat de la inspectorii ISU George Matei şi Antonina Radu, care au fost arestaţi preventiv şi trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, că au făcut controale la Club Colectiv şi nu au găsit în neregulă faptul că acesta nu avea nici măcar o ieşire de siguranţă.
Cei doi le-au declarat anchetatorilor că ISU Bucureşti a beneficiat de sponsorizări de la firmele pe care le controla iar practica era cunoscută şi dispusă chiar de către şefi.
Potrivit unui proiect de Ordin MAI lansat astăzi în dezbatere publică, donaţiile, ”darurile manuale”, comodatele şi sponsorizările se vor accepta sau respinge doar în scris, pe baza unui raport care trebuie să aibă avizul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).
Acceptarea ofertei nu trebuie să afecteze independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor, îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor de serviciu sau să ducă la crearea unor avantaje personale.
Oferta este considerată inacceptabilă şi dacă este făcută cu scopul evident de a obţine un avantaj economic pentru ofertant.
De asemenea, unităţile beneficiare nu pot accepta donaţia indirectă, deghizată şi nici fonduri băneşti sau bunuri oferite cu titlu de împrumut de consumaţie.
Proiectul de Ordin va fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.