După ce reprezentanții celor două instituții au dat publicității protocolul de colaborare dintre SRI și Parchetul General, protocol încheiat în 2009, Traian Băsescu, fostul președinte al României, a ieșit la atac.

Fostul șef al statului susține că niciodată nu a știut de existența protocolului respectiv, deși a fost semnat în perioada în care el era președintele țării.

Mai mult, Băsescu îi face “slugi” pe procurorii care au activat sub influența protocolului respectiv și îi acuză că au încălcat legea.

“Pot să vă spun în mod cert că nu am ştiut de acest protocol secret niciodată până astăzi. Aici sunt martori şefii de instituţie. Un protocol de asemenea importanţă nu avea niciun motiv să fie un protocol secret. Trebuiau să îşi asume că este un mod de lucru şi să îl facă public şi să fie pus în dezbatere public. Nu trebuiau să îl facă un document strict secret, este absolut incorect. Niciodată nu am fost informat de acest protocol. Procurorii primeau ordin de la dna Kovesi, cel mai probabil, pentru că sunt ei înşişi slugi care nu respectă legea, au trimis informări la SRI. De ce procurorul a încălcat legea? Cum reacţionează un procuror care i se dă ordin. Faptul că acceptă un ordin ilegal al şefului lui îl duce în responsabilitate. Hotărârea CSAT referitoare la corupţie, care este invocată în preambulul protocolului, nu se referea la SRI. Această hotărâre vizează combaterea corupţiei, fraudei, spălării banilor şi se adresează la patru instituţii: Ministerul de Finanţe, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nu apare niciun SRI, nici măcar Ministerul de Interne”, a fost mesajul transmis de Traian Băsescu într-o intervenție avută la o cunoscută emisiune de televiziune.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version