După ce a stat mai mult pe la televizor, pentru a comenta ieşirile lui Iohannis şi consultările acestuia cu liderii partidelor parlamentare, Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, şi-a început săptămâna în forţă.

basescu 3

În calitate de lider al Mişcării Populare, Băsescu a anunţat că “astăzi depunem în Parlament două iniţiative legislative”.

Mişcarea Populară solicită “modificarea legii alegerilor locale prin care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin” şi “modificarea legii alegerilor legislative prin care Parlamentul României va avea 100 senatori şi 200 deputaţi”.

Traian Băsescu este de părere că prin realizarea acestor modificări “poate începe reforma clasei politice”.

Reacţia lui Traian Băsescu vine după ce a spus aseară, la B1TV, că “nu mai sperie pe nimeni ce se întâmplă astăzi în stradă”, el arătând că doar primele două zile, când au fost 20.000 – 30.000 de protestatari, i-au înfricoşat pe politicienii români.

“Soluţia cu tehnocraţii este pentru ţări bananiere”

Totodată, el susţine că “soluţia cu tehnocraţii este pentru ţări bananiere”.  “Povestea cu tehnocrații nu funcționează nicăieri în Europa. (…) Dacă alegi tehnocraţi sau generali este tot un drac”.

“Un guvern de tehnocrați nu are cum să reziste și nu are cum să îndeplinească obiectivele. Ţi-l trec în Parlament şi după aia îi mai prinzi la servici (pe parlamentari, n.r.) când … (la Sfântu’ aşteaptă – n.r.)”, a insistat Băsescu.

“După mine, Iohannis nu are prea multe variante: Cioloş, având în vedere experienţa de la Bruxelle, şi variante Lucian Croitoru (de la BNE, n.r.).

“Dizolvam Parlamentul dacă se jucau cu mine!”

Fostul președinte a mai precizat că dacă ar fi fost în locul lui Iohannis ar fi profitat de faptul că niciun partid nu a avut curajul să înainteze o propunere de premier, la consultări. Băsescu a spus şi scenariul: s-ar fi asigurat că Parlamentul se va reduce la 300 de aleși, că administrația va fi depolitizată, că alegerile locale se vor face în două tururi. Totodată, dacă ar fi putut, s-ar fi ocupat și de problema Avocatului Poporului și ar fi depus eforturi pentru trecerea legii sănătății.

Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că preşedintele Iohannis a pierdut şansa de a proceda în acest fel în momentul în care partidele au fost la strâmtoare (şi sub presiunea străzii, cu 20.000-30.000 de protestatari) şi nu i-au propus niciun premier.

Băsescu vrea să reducă Parlamentul “obez”

De remarcat ca a doua modificare solicitată de Traian Băsescu, cea în urma căreia Parlamentul României ar avea 100 de senatori şi 200 de deputaţi, ar pune în sfârşit în practică rezultatele înregistrate la referendumul din 2009, când peste 80% dintre românii prezenţi la vot au fost de acord cu 300 de parlamentari şi peste 70%, cu un Parlament unicameral. Între timp, Băsescu a înţeles că nici societatea civilă nu ar mai vrea unicameralul, astfel că s-a reorientat spre două Camere pentru Parlament.

În ciuda voinţei românilor exprimată la referendumul cu două întrebări de acum 6 ani, Parlamentul României s-a făcut “obez” la alegerile din 2012: 588 de deputaţi şi senatori (faţă de 467 înainte). Între timp au mai rămas doar circa 550 de parlamentari, restul fiind trimişi la închisoare în urma anchetelor DNA iar câţiva au decedat.

Ţara noastră este printre ţările cu cei mai mulţi parlamenti din lume. Avem la fel de mulţi parlamentari precum Spania – deşi ibericii sunt 56 de milioane, faţă de 20 de milioane de români – şi aproape la fel de mulţi parlamentari cât Germania, deşi nemţii sunt de patru ori mai mulţi decât noi.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version