Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a solicitat luni la prima oră procurorului general Augustin Lazăr demararea procedurii de desecretizare a protocoalelor încheiate între structurile de Parchet şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).

“În data de 19 martie 2018, ministrul Justiţiei (…) a solicitat domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza prerogativelor constituţionale şi a competenţelor legale, comunicarea următoarelor aspecte:

  • dacă şi câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe de o parte, şi Serviciul Român de Informaţii, pe de altă parte;
  • data încheierii şi semnatarii respectivelor protocoale;
  • demararea procedurii legale de desecretizare a conţinutului acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Decizia vine după ce, vinerea trecută, Preşedinţia a transmis că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii. Din acest motiv, responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem sau a preşedintelui Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte declasificarea, aceasta se face prin Hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului.

Ulterior, premierul Viorică Dăncilă a anunţat că solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, având în vedere interesul public, precum şi poziţia oficială exprimată de Administraţia Prezidenţială.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version