El este croit pe o decizie fără a mai sesiza Inspecţia Judiciară, pe motiv că “s-ar amâna prea mult”!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se conformează ordinului primit de la premierul Viorica Dăncilă de a se întoarce cât mai repede din Japonia, pentru a rezolva noul scandal în care este vizată Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, dar și Lucian Onea, șeful DNA Ploiești – unde au fost instrumentate dosarele lui Sebastian Ghiță și ale membrilor familiei fostului baron PSD de Prahova, Mircea Cosma.

Conferinţa de la Tokyo este programată să se încheie vineri, 17 februarie, însă cum un zbor durează circa 14 ore, ministrul va pleca marți, pentu a ajunge miercuri în țară ca să participe la ședința de joi a Guvernului, în condițiile în care .

“Joi voi participa la şedinţa de Guvern”, a transmis el marți, pentru Mediafax.

Totodată, Tudorel Toader a precizat că nu există la Ministerul Justiţiei nicio invitaţie primită de la Palatul Cotroceni, deși în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora preşedintele Klaus Iohannis ar fi dorit o întrevedere cu el.

Ministrul a precizat că după ce va reveni din Japonia, acolo unde este în prezent, într-o vizită de lucru, va decide “care este cea mai completă şi rapidă variantă” privind situaţia conducerii DNA.

Luni, ministrul Justiţiei a declarat că va lua o decizia la Bucureşti cu privire la conducerea DNA și că nu are sens să mai sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru că s-ar amâna prea mult.

“Asteptări din partea mea referitor la subiectul discutat ştiu că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesareă sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru că dacă aş sesiza s-ar prelungi cu mult, ar trebui să aşteptăm rezultatele Inspecţiei Judiciare. În acest timp au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este foarte bine ca oamenii să cunoască adevarata faţă a modului în care unori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituţia spune prezumţia de nevinovăţie. Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Am raportul privind activitatea DNA întocmit. Există şi varianta cealaltă, a prezentarii în plenul Parlamentului a unui raport sinteza privind activitatea Mininisterului Public, DIICOT şi DNA”, a spus Tudorel Toader, prin telefon la Antena 3.
Raportul privind revocarea lui Kovesi “va conţine o măsură”
“Cred că nu are sens să mai aşteptăm ca Inspecţia Judiciară să ne spună şi să confirme a N-a oară ceea ce ştim şi să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă va propune revocarea procurorului şef al DNA, Toader a spus: “Raportul va conţine o măsură”.

Precizăm că ministrul Justiției nu o poate revoca pe Kovesi, atribuția revenindu-i președintelui Klaus Iohannis, însă șeful statului poate fi suspendat din funcție dacă refuză.
Urgență maximă pentru penali
Viorica Dăncilă: “Îi cer să vină cât mai repede în România”

Amintim că premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că îl va chema de urgenţă în ţară pe ministrul Tudorel Toader, aflat în vizită de lucru în Japonia, după ce duminică seară DNA Ploiești și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, au fost borbardate cu noi acuzații de fabriacare de dosare.

Culmea este însă că acestea vin din partea lui Vlad Cosma, fostul deputat PSD, fiul baronului Mircea Cosma, care este deja condamnat la 5 ani de închisoare iar tatăl lui, la 8 ani, la instanța de fond, așteptând acum sentința definitivă.

“Nu ştiu care e ora de avion, dar îi cer să vină cât mai repede în România”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, Dăncilă a negat, dar spune dacă va fi chemată la un astfel de dialog, este de acord.

Despre acuzațiile împotriva DNA, precum și replica procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, puteți citi aici:

UPDATE: Procurorul inculpat Moraru Iorga și fugarul Sebastian Ghiţă o atacă pe Kovesi. Războiul interceptărilor

De semenea, replica șefului DNA Ploiești, Lucian Onea:

Unul dintre procurorii acuzați că au falsificat probe: “Este o variantă denaturată”
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version