Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se află în vizită oficială în Serbia, unde se întâlnește cu omologul său și cu președintele Curții Constituționale din țara vecină.

Cei doi oficiali vor discuta inclusiv despre extrădarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, care a fugit din țară în urmă cu un an și 3 luni.

Ghiță se afla sub control judiciar, însă polițiștii de la filaj i-au pierdut urma.

Precizăm că România nu are tratat de extrădare cu Serbia – țară care nu se află în Uniunea Europeană, dar a cărei aderare este susținută de România.

Iată ce declara Tudorel Toader săptămâna trecută: 

“Lunea viitoare, pe 26 (martie – n.r.), la ora 10,00, voi avea o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Serbia. Evident, vom discuta instrumentele juridice de cooperare dintre cele două state, dar inevitabil va fi şi subiectul acesta (Sebastian Ghiţă – n.r.). În aceeaşi zi, la orele 11,30, voi avea o întrevedere oficială şi cu preşedintele Curţii Constituţionale din Serbia. Noi, sigur, nu putem lua nicio măsură, nu putem face niciun demers de natură să suprapună, să afecteze activitatea judecătorului independent, ca şi judecătorul din România, judecător din Serbia”, declara Tudorel Toader.

Referitor la cazul Ghiţă, Tudorel Toader a precizat:

“Nici ministrul Justiţiei din România, nici instanţele din România nu pot interveni, nu pot genera măsuri de accelerare a soluţionării cauzei de către instanţa competentă din Serbia. Cu atât mai mult, cu cât este vorba despre un condamnat aflat într-o ţară străină, o altă ţară cu care noi avem instrumentele juridice penale de cooperare. Ce putem să facem noi şi ce, zic eu, că am făcut, Ministerul Justiţiei şi instanţele naţionale, cu promptitudine am răspuns la toate solicitările pe care le-au formulat”, preciza ministrul.

Sebastian Ghiţă este judecat în 5 dosare iar în unul este urmărit penal. El a fugit din ţară în 19 decembrie 2016 și a fost prins în Serbia în luna aprilie 2017, fiind arestat preventiv, apoi eliberat pe cauțiune.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version