Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri  că Raportului MCV “are iz politic, multe interese, folosește standarde duble și se raportează la obiective mișcătoare”.

„România respectă standardele europene, dar trebuie să aibă demnitatea de a legifera în acord cu Constituția, de a legifera în acord cu specificul și interesele naționale. Raportul, în opinia mea, şi îmi pare rău să spun, de când sunt ministru, nu am lipsit de la nicio dezbatere. Toate explicaţiile pentru cele 12 recomandări au trecut prin filtru de la Ministrul Justiţiei. De data aceasta, tind să cred că raportul are iz politic, are multe interese. Raportul foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile mişcătoare”, a declarat Tudorel Toader.

El a adăugat că ”la instituirea MCV din 2016 erau 4 recomandări pentru România, apoi s-au transformat în 12, acum încă 8, vom avea 20 de recomandări”.

„Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte. Îi dăm vocaţia juridică pe care recomandarea o are. Să nu vă imaginaţi că o recomandare poate să aibă putere juridică peste legea naţională. (…) Le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm pentru această grilă, pentru că eu personal, nu ca ministru, ca jurist, am mari semne de întrebare să ni se spună în MCV: suspendaţi procedura de revocare, să ni se spună opriţi procesul de legiferare. Este cam mult şi iese din tiparul MCV”, a mai spus Toader.

Întrebat dacă Guvernul Dăncilă va ataca raportul la Curtea Europeană de Justiție, Tudorel Toader a spus: „Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării, deşi am auzit că s-a spus că ministrul Justiţiei a refuzat. Repet, cu mine nu a vorbit nimeni pe acest subiect. Dacă voi fi întrebat voi răspunde. (…) Întâi să vedem dacă, să vedem motivele, şi dacă voi eu ministru la momentul acela voi reprezenta”.

Ministrul a adăugat: ”Este necesară o evaluare riguroasă a conținutului deciziei de instituire a MCV și a obiectivelor pe care azi Comisia le urmărește. Să vedem dacă obiectivele rămân în limitele deciziei din 13 decembrie 2006 sau dacă cumva Comisia nu trebuia să ia o altă decizie. După ce facem analiza putem discuta despre o eventuală critică la CJUE”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version