UDMR amenință că iese de la guvernare dacă PNL îi ia Ministerul Mediului. Premierul Nicolae Ciucă, lider al PNL, o dă pe după cireș însă, susținând că „s-a solicitat într-un fel absolut formal”, de către liberali, a unui minister în momentul „rotativei”.

Întrebat, marți, despre faptul că reprezentanţii UDMR au fost anunţaţi oficial că PNL îşi doreşte un minister dintre cele trei pe care formațiunea condusă de Kelemen Hunor le deţine în prezent, Ciucă a răspuns:

„Eu înţeleg prin ‘oficial’ că formal s-a semnat o hârtie, s-a solicitat într-un fel absolut formal. Nu s-a procedat la nicio abordare formală, nu sunt astfel de discuţii în momentul de faţă care să ne ducă la o decizie. Ca atare, sunt discuţii care se duc în spaţiul acesta al interpretărilor, pe o ipoteză sau alta. În acest moment, vă rog să aveţi încredere că suntem oameni cât se poate de responsabili şi vom face în aşa fel încât să asigurăm preluarea guvernării la sfârşitul lunii mai”.

El a insistat că nu sunt blocaje pe tema rotaţiei la nivelul conducerii Guvernului: „Nu sunt, atât cât suntem în coaliţie şi atât timp cât suntem aşezaţi la masa guvernării şi ne preocupăm de ce avem de rezolvat la Guvern, modul în care se va realiza această rocadă este o chestiune tranzitorie, care în două-trei săptămâni, de aici înainte, se va încheia şi noi ne vom vedea în continuare de treabă”.

Csoma Botond

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a amenințat cu ieșirea de la guvernare în caz că formațiunii sale i se va lua Ministerul Mediului. El a argumentat că, la momentul formării coaliției, UDMR „tocmai de aceea” nu a semnat protocolul privind „rotativa”, deoarece nu face parte din înțelegerea PNL-PSD pe tema acesteia. Drept urmare, i se pare fresc să rămână cu cele trei ministere sau să i se dea alte trei, la schimb. „Avem oameni pregătiți pentru ministerele Agriculturii sau Energiei, spre exemplu”, a avansat el, punctând că „putem prelua însă orice alte ministere”.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a spus:

„Poziţia mea este de ministru pe patru ani. Aşa am venit în 2020, în decembrie, şi până acum nu s-a schimbat nimic. Discuţiile sunt discuţii, informaţiile pe surse sunt informaţii pe surse. În momentul de faţă, rotativa în forma semnată nu ne priveşte şi până la sfârşitul lunii, cu siguranţă, se vor lămuri toate aspectele neclare. Încă o dată, noi ne-am asumat aceste ministere, inclusiv Ministerul Mediului, dar nu numai: şi Ministerul Dezvoltării, şi Ministerul Sportului. Ni le-am asumat pentru mandat de patru ani pentru a face performanţă şi pentru a implementa programe pentru a genera politici publice în folosul cetăţenilor. Până nu se schimbă ceva, noi ne ţinem de treabă”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version