Senatul așteaptă să o înregistreze într-o ședință convocată la ora 18.00.

UPDATE 3: Guvernul nu a adoptat OUG privind amnistia și grațierea.

UPDATE 2: Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului nu figurează proiectul de OUG privind amnistia și grațierea, însă aceasta poate fi suplimentată în timpul ședinței. Marți, spre exemplu, pe ordinea de zi figura un singur proiect de OUG, iar la finalul ședinței am aflat că au fost adoptate 9 astfel de ordonanțe.

UPDATE 1: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a infirmat din nou adoptarea vreunei ordonanțe de urgențe privind amnistia și grațierea: “Rămâne valabil ce spun de câteva zile: la Ministerul Justiției nu există un astfel de proiect de act normativ”.

Joi are loc începând cu ora 13.00 ultima ședință a Guvernului din această sesiune parlamentară în care poate emite ordonanța de urgență (OUG) privind amnistia și grațierea, astfel că toți ochii sunt ațintiți pe Palatul Victoria. 

Este ziua în care se încheie sesiunea extraordinară a Parlamentului, convocată la sfârșitul lunii iunie special pentru adoptarea Codului Penal.

Această lege a trecut însă în 4 iulie, astfel că toată lumea se întreba de ce sesiunea parlamentară este, totuși, pe o perioadă atât de mare. Inițial, s-a crezut că PSD+ALDE îl vor suspenda pe președintele Klaus Iohannis. Însă la sfârșitul săptămânii trecute am aflat motivul: Ordonanța de urgență prin care condamnatul penal Liviu Dragnea poate scăpa de pușcărie.

Executivul poate emite ordonanțe de urgență numai în perioada în care Parlamentul se află în sesiune.

Inițial, ordonanța era programată pentru marți, însă potrivit unor surse guvernamentale, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a refuzat să semneze proiectul. Oficial, el a declarat că nu are în lucru un astfel de document.

Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat  la finalul ședinței de marți că va fi o nouă ședință joi. Întrebat de ce este nevoie de două ședințe într-o săptămână, el a răspuns:

“Având în vedere că se apropie vacanța parlamentară, sunt acte normative care nu suportă amânare și, în funcție de avizele care vor veni, vor fi puse pe ordinea de zi”. 

Tot marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare, care ar fi trebuit să înceapă la 1 iulie.  

În perioada vacanței parlamentare, Executivul poate emite numai ordonanțe simple, în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Printre acestea se numără: fondurile europene, agricultura, sănătatea, transporturile, finanţele, afacerile interne, cultura şi comunicaţiile. 

Tot joi, dar începând cu ora 18.00, conducerea Senatului are programată o ședință.

Conform legii, Senatul sau Camera Deputațiilor (după caz) înregistrează ordonanțele de urgență în ședința Biroului permanent. Odată înregistrată ordonanța de urgență în Parlament, aceasta produce efecte. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version