UPDATE: Traian Berbeceanu a transmis, marți, următorul mesaj pe Facebook:

„Revocarea din funcția de prefect al municipiului București, ca și numirea dealtfel, sunt decizii politice, firești.
 
Am acceptat acestă funcție în urmă cu trei luni, cu multă bună-credință, într-o perioadă deosebit de complicată.
 
Am avut un mandat scurt, dar plin de provocări dintre cele mai grele, cărora nu le-aș fi făcut față fără ajutorul vostru, al bucureștenilor, în primul rând, dar și cu sprijinul total al colegilor din Prefectură și al colaboratorilor din toate instituțiile.
 
Îmi doresc ca viitorul prefect, cel care va fi nominalizat de USR – Plus, să fie unul dedicat total cetățenilor municipiului București, să fie o persoană care să respecte și să aplice legea, dincolo de orice fel de interese. Să facă numai lucruri bune.
 
Îi doresc succes viitorului prefect, oricine va fi să fie!”.

Traian Berbeceanu își ia adio de la funcția de prefect al Capitalei, după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a cedat acest post partenerilor de guvernare de la USR PLUS.

La schimb, PNL a obținut postul de la Bihor, unde Ilie Bolojan, un contestatar al lui Orban, este președinte al Consiliului Județean, după ce a fost ani de-a rândul primar al municipiului Oradea. În interiorul PNL există tensiuni între Ludovic Orban și unii lideri din Transilvania – Cluj, Sălaj, Bihor, Alba și Maramureș.

La negocierile coaliției PNL-USR PLUS-UDMR, prima opțiune a revenit liberalilor. În mod surprinzător, Ludovic Orban a ales Sibiul președintelui Klaus Iohannis, în loc de Clujul lui Emil Boc. La Sibiu însă, Orban o are de partea sa pe Raluca Turcan, fost vicepremier în Cabinetul pe care el l-a condus și care este liderul organizației PNL Sibiu , iar în prezent, ministru al Muncii.
 
PNL a pierdut și Clujul, care a revenit UDMR pentru numirea prefectului. UDMR a câștigat și prefecturile din judeţele Arad, Covasna, Satu Mare şi Sălaj.
 
Liberalii vor avea prefecți în următoarele județe: Sibiu, Alba, Brașov, Prahova, Bistrița, Mureș, Hunedoara, Bihor, Caraș-Severin, Vrancea, Iași, Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Constanța, Teleorman, Dîmbovița, Ilfov, Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.
 
USR-PLUS a obținut numirea prefecților în București, Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Buzău și Harghita.
 
În urmă cu o săptămână, președintele PNL Ludovic Orban anunța că liberalii vor avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR, 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.
 
Prefecții și subprefecții, demnitari prin OUG

Negocierile din coaliție pentru funcțiile de prefecți se poartă de mai mult timp, dar decizia finală s-a luat abia după ce Guvernul a modificat, săptămâna trecută, Codul administrativ.

Mai precis, a fost modificat statutului prefectului și subprefectului, astfel încât aceștia să nu mai fie înalt funcționari publici, ci să aibă funcție de demnitate publică.

Prefecţii şi subprefecţii actuali îşi păstrează calitatea de înalt funcţionar public doar pentru o perioadă de maxim 30 zile.

Berbeceanu așteaptă sentința definitivă

Astfel, Berbeceanu are zilele numărate la șefia Prefecturii București. De altfel, el a fost numit în această funcție doar cu caracter temporar, pe 22 octombrie 2020, după ce antecesorul său, Gheorghe Cojanu, a fost forțat să demisioneze, în urma unui scandal.

Mai precis, Cojanu, în calitate de șef al Comitetului pentru Situații de Urgență al Municipiului București, habar n-avea câte cazuri de coronavirus existau în București în pragul declanșării scenariului roșu.

Berbeceanu este noul prefect al Capitalei în locul lui Cojanu – numit inspector guvernamental la SGG

Cojanu n-a fost lăsat fără funcție de Orban, care l-a numit inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului.

La fel se va întâmpla, cu siguranță, și cu Traian Berbeceanu, care a fost numit mai întâi șeful de cabinet al fostului ministru de Interne, Marcel Vela. 

Traian Berbeceanu, șef de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela

Pentru a putea fi numit prefect al Capitalei, Berbeceanu trebuia să facă parte din Corpul Funcționarilor Publici. Diar cum nu avea această calitate, a obținut-o rapid: a fost angajat 3 zile la Grupul PNL al Camerei Deputaților.

Când l-a anunțat pe Berbeceanu „candidat la funcția de prefect”, Ludovic Orban a spus că „avem nevoie de un om corect, integru, hotărât”.

Numai că Berbeceanu are o problemă: a fost arestat preventiv, acuzat ca a sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere și care a generat un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.

Berbeceanu a fost trimis în judecată de către fostul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, pentru mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

Berbeceanu fost achitat în primă instanţă – un complet de 3 judecători de la ÎCCJ -, în 30 iunie 2016, însă decizia nu este definitivă, fiind atacată de procurori. Și iată că, din martie 2018 de când a început judecarea apelului, instanța superioară – un complet de 5 judecători de la ÎCCJ – nu a dat verdictul final în acest caz.

Ioan Mureşan şi Nicolaie Ioan Cean (fost procuror al DIICOT Alba) au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare, pebtru comiterea mai multor nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.

S-a pensionat anticipat și cumulează pensia cu salariul

Traian Berbeceanu s-a născut in anul 1974 și a fost fost seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia.

În urma dosarului penal, el s-a pensionat anticipat și primește pensie specială, de comisar-șef în rezervă, pe care o cumulează cu salariul de prefect.

Potrivit declarației de avere depuse în 23 octombrie 2020, Traian Berbeceanu a obținut, în anul 2019, suma de 6.000 de lei din salariul de la MAI, 205.706 lei din drepturi de autor și 88.101 lei din pensie.

Salariul de prefect este de 18.720/lună, la care se adaugă 30% spor de Covid-19, în baza OUG 131/2020, plus 11.680 norma de hrană.

Download (DOCX, 18KB)

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version