Alianţa PSD – ALDE – UNPR se grăbeşte să oficializeze ceea ce Liviu Dragnea a pregătit ca pedeapsă pentru mediul on-line care le-a făcut figura la alegerile prezidenţiale, a dat jos Guvernul Ponta şi este pe cale să-i demascheze pe păpuşarii corupţi din spatele candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare. Printr-un proiect de lege, suspect de repede votat de Senat şi la fel de urgent plasat pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaţilor – for decizional -, Dragnea vrea să-i ardă cu amenzi colosale pe cei care “defăimează” – a se citi “demasca” – politicienii corupţi şi nu numai, în publicaţiile on-line şi pe reţelele de socializare – Facebook, Twitter, Instagram.

liviu-dragnea3
Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță pentru corupție, în așteptarea unei sentințe definitive care se amână la infinit, face legi antidemocratice în România

UPDATE ora 13.15: Şedinţa Camerei Deputaţilor, cu toate proiectele de pe ordinea de zi, a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Motivul: proiectul legii lui Dragnea a fost depus ieri şi trebuia să ajungă cu cel puţin 3 până la 5 zile înainte de a intra pe ordinea de zi în plen.

UPDATE ora 13.00: Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost suspendată şi s-a convocat Biroul Permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi astfel încât proiectul să fie scos de pe listă. 

UPDATE: PNL a cerut scoaterea proiectului de lege de pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Camerei, motivând încălcarea Regulamentului. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a refuzat, argumentând” “Cutuma bate regulamentul”.

Dragnea a asigurat, de la tribună, că “Nu există nicio prevedere care să interzică sau să limiteze dreptul presei de a critica oameni politici sau nepolitici, care sunt considerați corupți sau în altfel. Cred că problema aici este că defăimarea, de fapt, este o excepție în societatea noastră și nu o regulă”.

Parlamentarilor aflaţi la putere nu le este de ajuns Consiliul Naţional al Audiovizualului, care controlează presa scrisă, televiziunile şi radiourile; vor să pună stăpânire şi pe tot ce mişcă în on-line, pentru a-şi asigura victoria la alegerile locale şi parlamentare din acest an.

Concret, legea iniţiată de Liviu Dragnea  prevede înfiinţarea, în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării, a unui Departament pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei – evident, numit politic -, prin care să se prevină şi sancţioneze “defăimarea socială”, definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”.

gabriel_oprea-mana
Generalul Oprea, un alt exponent al cenzurii

În noiembrie, proiectul legislativ a trecut în numai o zi prin comisii fiind votat a doua zi în Senat, iar acum, în abia începuta sesiune parlamentară, deputaţii din Comisia Juridică şi din Comisia pentru Drepturile Omului au adoptat, ieri, ”Legea defăimării”.

În plus, dacă la început Dragnea invoca amenzi “simbolice”, între 1.000 şi 30.000 de lei “pe faptă”, tot el a depus la Camera Deputaţilor un amendament, aprobat ieri de comisii, prin care a mărit cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care “aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

tariceanu mirat
C.P. Tăriceaanu nu mai vrea să fie arătat cu degetul pe net

În afară de PNL şi de Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu, toată lumea politică – inclusiv UDMR și Minoritățile – pare mulţumită de ce se pregăteşte.

Liberalii au anunţat ieri, prin vocea Alinei Gorghiu, că ”o să ne opunem în plen (Legii defăimării – n.r.), aşa cum ne-am opus şi în Comisia Juridică”. “În eventualitatea în care proiectul de lege va fi adoptat în Plenul Camerei Deputaţilor, vom ataca legea la CCR”, a asigurat ea.

Traian Băsescu a fost mai plastic, într-un mesaj postat chiar pe Facebook: “Dragnea şi haita lui au înţeles că mediul on-line şi reţelele de socializare nu pot fi controlate sau cumpărate şi că acestea au devenit o alternativă viabilă la mass-media tradiţională”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version