Guvernul Cioloş analizată “foarte serios” atacarea la Curtea Constituţională a României (CCR) a Legii pensiilor speciale pentru baronii locali – primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene.

ciolos guvern 2

Aceştia vor primi în plus la pensie, potrivit actului normativ aprobat în această săptămână de Parlament, între 1.500 şi 6.500 de lei.

UPDATE: Guvernul a atacat legea la CCR. 

Potrivit unui calcul al Mediafax, printre beneficiari se numără, dacă nu vor fi condamnaţi definitiv, fostul preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea – cu 3 mandate finalizate, va primi, potrivit indemnizaţiei sale medii lunare de 4.000 de lei ca ales local, o pensie de 4.500 de lei, brut -, dar şi foştii edili:

  • Gheorghe Ciuhandu: 6.500 de lei pensie suplimentară la pensia de bază, deoarece a avut cel mai mare salariu (în funcţie de nr. de mandate): 8.100 lei/lună
  • Sorin Oprescu: pensie specială brută de 4.700 de lei, la leafa de 6.500 de lei/lună
  • Gheorghe Nichita: 4.800 de lei pensie suplimentară la un salariu lunar de 4.500 lei
  • Radu Mazăre: pensie specială de circa 3.000 de lei brut la un salariu de 2.600 lei în mai multe mandate
  • Marian Vanghelie: pensie lunară de 5.200 lei, la 3 mandate şi un salariu lunar mediu net de 4.600 de lei
  • Andrei Chiliman: pensie suplimentară de 4.500 de lei, brut, la un salariu de 4.100 de lei
  • Adriean Videanu: pensie de 1.800 de lei la un salariu de 4.500 lei.

Iohannis şi Băsescu, beneficiari

Însă şi fostul primar al Sibiului în nenumărate mandate, actualul preşedinte Klaus Iohannis, care a promulgat în 23 decembrie Legea pensiilor nesimţite pentru parlamentari fără să fi apelat la sesizarea CCR, va primi o pensie suplimentară.

Fostul preşedinte Traian Băsescu este beneficiarul ambelor legi: el a fost 4 ani şi 7 luni primar general al Capitalei dar are şi două mandate de deputat. Băsescu primeşte deja în plus 75% din indemnizaţia de preşedinte al României şi va trebui să opteze pentru una dintre aceste pensii suplimentare.

3.187 de primari, 6.374 de viceprimari, 41 de preşedinţi şi 82 de vicepreşedinţi CJ 

Posibilitatea unei sesizări a CCR va fi decisă de Executiv în perioada imediat următoare. În caz contrar, Guvernul va trebui să găsească fonduri pentru pensiile a 3.187 de primari, 6.374 viceprimari, 41 de preşedinţi şi 82 de vicepreşedinţi de consilii judeţene.

E drept că nu mulţi dintre ei sunt în prag de pensionare, dar se creează un precedent periculos. Deja a fost depusă la Parlament o iniţiativă legislativă privind acordarea de pensii speciale angajaţilor din învăţământ.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version