UPDATE: PSD s-a răzgândit, după ce a aflat că Guvernul Orban nu va adopta OUG privind alegerea prin vot indirect (de către consilieri) a președinților de consilii județene (CJ), și a anunțat că va vota moțiunea de cenzură miercuri la ora 12.00. 

Astfel, Guvernul Orban va cădea cu tot cu alegerea primarilor în două tururi, în schimb vor fi alegeri parlamentare anticipate.

Lovitură de teatru, marți, în Parlament: membrii PSD din Birourile permanente nu s-au prezentat la ședința în care trebuia stabilită data dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Manevra strică demersul premierului Ludovic Orban privind adoptarea, în ședința de marți a Guvernului, a ordonanței de urgență (OUG) privind calendarul alegerilor parlamentare anticipate.

Reprezentanţii PSD aşteaptă finalul şedinţei de Guvern, pentru a decide ce vor face în continuare.

Simonis: Așteptăm să vedem ce face Guvernul

Alfred Simonis (PSD) a declarat că PSD și-ar dori să fie votată miercuri la ora 12.00 moțiunea, dar așteaptă să vadă ce face marți Guvernul.

”Există o pripă, sunt foarte multe proiecte de OUG pe ordinea de zi a ședinței de astăzi (marți – n.r.). Noi am hotărât să așteptăm ședința de Guvern. În funcție de ce se va adopta, vom decide votul pe moțiune”, a declarat el.

Gorghiu: Am asistat la o situație fără precedent

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, membră în Biroul permanent al Senatului, i-a acuzat pe cei din PSD că ”se tem de ordonanța de urgență”. ”Este o ordonanță în dezbatere publică, nu cred că PSD a aflat chiar astăzi de ea”, a spus Gorghiu.

”Am asistat la o situație fără precedent. PSD în fiecare zi își schimbă poziția pe moțiunea de cenzură. (…) PSD săvârșește astăzi un abuz”, a adăugat ea. 

Premierul Ludovic Orban a confirmat că un asemenea proiect de OUG va intra la vot în ședința de guvern de marți, ”dacă are toate avizele necesare”.

Orban: Este necesară o adaptare a legislaţiei, pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate”

El a explicat că trebuie adaptată legislatia, pentru  prevederi concrete în cazul anticipatelor:

„Există un astfel de proiect, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă a existat această discuţie şi a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegerile parlamentare anticipate. La ora actuală, în legislaţia din România nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate. Se ştie clar că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate din momentul dizolvării Parlamentului, este de 90 de zile. Ca atare, este necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate”.

”Dacă va exista majoritate pentru moțiune, noi nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne, ca să declanșăm alegeri anticipate. Asta le spun și parlamentarilor, ca să știe”, a adăugat Orban.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version