La trei zile după ce deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler au depus o iniţiativă legislativă pentru eliminarea impozitului suplimentar de 10% pe concediile medicale (instituit prin OUG, în decembrie 2023, de Guvernul Ciolacu), senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunțat, luni, că grupul parlamentar PNL va face același lucru.

„Astăzi (luni, n.r.), în Parlamentul României, în comisiile de specialitate, în Comisia de buget-finanţe şi Comisia de muncă, grupul PNL depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic să fie impozitat”, a transmis Nicoleta Pauliuc.

UPDATE: PNL și PSD au refuzat să voteze amendamentul în Comisia de muncă de la Senat. Preşedintele comisiei, Ion Rotaru, a invocat că trebuie să primească punctele de vedere ale Guvernului și ministerelor implicate, susținând că termenul de depunere a amendamentelor este 6 februarie.

„Va fi şi o decizie politică, dar decizia se va lua în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare a comisiilor raportoare – de muncă şi de buget-finanţe. În funcţie de punctele de vedere de la Guvern, minister şi ale parlamentarilor vom vota în consecinţă. (…) Ordonanţa trebuie trecută prin Parlament printr-o procedură foarte clară, ca să nu genereze şi alte efecte”, a arătat Ion Rotaru. 

S-a ales praful de procedura de urgență

Demersul de vineri al parlamentarilor USR a venit la o săptămână după ce i-au cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă conform căreia salariaţii care intră în concediu medical vor primi indemnizaţii mai mici cu 10%.

Oana Ţoiu a solicitat dezbaterea legii în regim de urgenţă sau aprobarea amendamentelor (inclusiv pentru eliminarea supraimpozitării concediilor pentru creșterea copilului) care abrogă prevederea din noua OUG 115/2023.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version