UPDATE: Reprezentanții USR au votat în pondere de 76% pentru încheierea fuziunii cu PLUS. Împotrivăp au votat 17%, în timp ce 7% s-au abținut.

Membrii PLUS au votat în procent și mai mare, de 83%.

USR și PLUS fuzionează, iar protocolul este validat în cadrul un congres comun, sâmbătă, la câteva ore după votul în reuniunile online organizate separat de cele două partide.

Participă online câte 1.600 de delegaţi din partea fiecărui partid. 

„În prima parte a zilei, fiecare partid are o şedinţă separată pentru adoptarea protocolului de fuziune, iar de la ora 15:00 începe congresul comun în care se va desfășura votul final pentru aprobarea Protocolului de fuziune între USR şi PLUS”, se arată într-un comunicat de presă.

În urma fuziunii, partidul se va numi USRPLUS, iar Birourile locale, judeţene, municipale şi cel naţional vor fi reunite. Conducerea va fi asigurată de doi copreşedinţi – Dan Barna și Dacian Cioloș.

Practic, se urmează aceiași pași parcurși de PNL și PDL, când au fuzionat.

După ce partidul USRPLUS va fi înregistrat la Tribunal, se va organiza un nou Congres, pentru alegerea noii conduceri – cu procedură similară în fiecare filială judeţeană şi locală.

22,36% voturi la europarlamentare

USR și PLUS au format o alianţă încă de acum doi ani și au avut candidați pe listă comună la alegerile europarlamentare și un singur candidat la prezidenţialele din 2019.

Amintim că Alianța 2020 USR PLUS a obținut 22,36% din voturile românilor la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019:

Rezultate FINALE la europarlamentare: Alianța USR PLUS, la diferență infimă de PSD

USR PLUS a obținut în Diaspora 43,88% din voturi, declasând PNL, care a ajuns pe locul doi, la diferență mare, obținând numai 26,79%.

Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4% și Alianța USR-PLUS – 17,2%

Anul acesta, cele două partide vor avea candidați pe liste comune la alegerile locale din 27 septembrie.

La Primăria Capitalei și cele șase primării de sector, USR PLUS are candidați comuni cu PNL.

PNL a bătut palma cu USR PLUS pentru locale în București. PMP, lăsat cu ochii-n soare

La cel mai recent sondaj realizat de IMAS, în luna iulie, USR PLUS avea 17,2% în încrederea românilor și a fost luată în calcul pentru prima oară, până luna trecută cele două partide fiind cotate separat.

Cioloș: „Fuziunea este şi un proiect test”

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat că a propus fuziunea cu Uniunea Salvaţi România (USR) pentru că ea corespunde ideii „împreună” şi se substituie aceluiaşi scop pentru care a muncit în ultimii patru ani.

„Uniunea cu USR se substituie pentru mine aceluiaşi scop pentru care am muncit de 4 ani de zile încoace. Acum, în campania pentru alegerile locale şi înainte cu câteva luni de alegerile generale, cred că trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea, pentru că acestea sunt lucruri care riscă să se înrădăcineze încet-încet nu doar în rândul membrilor din partid, dar mai ales în rândul votanţilor, celor pe care i-am avut în 2019 la vot şi pe care trebuie să îi avem la vot în 2020. (…)

Am propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii de împreună cu care am pornit la acest drum. (…) Cumva, fuziunea este şi un proiect test, pentru că dacă nu reuşim să ne aliniem noi între noi, ne va fi foarte greu s-o facem cu oameni care sunt mult mai departe, în momentul de faţă, de noi în ceea ce priveşte felul în care vedem lucrurile”, a spus Cioloş.

Barna: „Acest partid mai mare trebuie să aibă forţa să schimbe societatea din temeli”

UPDATE: La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a declarat că formaţiunea pe care o conduce este „un fenomen politic spectaculos”.

„Oricum şi din orice perspectivă privim, bilanţul nostru ca USR este unul evident pozitiv, este un bilanţ care, pentru cei care urmăresc sociologie politică, este un bilanţ care dă cu plus din orice perspectivă ne-am uita. Poate uneori n-am fost suficient de intransigenţi cu adversarii noştri, poate uneori ne-am grăbit în unele reacţii, alte ori am ezitat, poate şi asta ne-a costat la un moment sau altul, poate nici partenerii de dialog nu ni i-am ales de fiecare dată în cea mai înţeleaptă metodă. Dincolo de toate aceste stângăcii de creştere, în realitate USR este un fenomen politic spectaculos şi este fenomenul politic spectaculos al politicii de astăzi. Acesta este o realitate şi aproape nimeni nu l-a prevăzut, mulţi vor să îl izoleze, dar nimeni astăzi nu ne ignoră şi nu poate să ne ignore, nici acum şi nici în viitor, a declarat Dana Barna, în cadrul Congresului USR.

„USR a făcut un drum şi acum este în faţa uni prag în care poate să devină mai puternic şi mai credibil. Acest partid mai mare trebuie să aibă forţa să schimbe societatea din temeli. Mulţi dintre voi simţiţi toată această construcţie pe care o dezvoltăm ca pe o miză personală, numai că cea am făcut noi în aceşti patru ani trebuie să fie mult mai mult decât despre noi. În momentul de faţă, perspectiva pe care o construieşte USR-PLUS în România e mai mult decât fiecare dintre noi sau despre oricare dintre noi şi de aceea vă cer să aveţi îndrăzneală să păşim mai departe”, a adăugat el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version