UPDATE: Ședința de Guvern s-a încheiat joi dimineață la ora 3.00. Premierul Ludovic Orban a anunțat că a fost adoptată OUG privind acordarea banilor pentru șomajul tehnic, respectiv 75% din salariu. Pentru a beneficia de această plată pentru salariați, companiile afectate vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, o condiție fiind scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.

O altă măsură este creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei într-o primă fază. Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei.

De asemenea, a fost adoptată OUG pentru înăsprirea pedepselor în cazul falsului în declarații. 

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Ludovic Orban a anunțat, prin videoconferință, de la Vila Lac 1 unde s-a autoizolat din cauza coronavirusului, că Guvernul va susţine financiar de la buget „efortul de plată a ceea ce se numeşte şomaj tehnic”.

„Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important: foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiţii, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii afectate sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei şi lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiţii şi vor avea nevoie de angajaţii pe care i-au format în timp şi care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susţine pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă aceşti angajaţi, că odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajaţii sunt trecuţi în şomaj, practic, posibilitatea de refacere a structurii de angajaţi în fiecare companie afectată va fi foarte mică”, a precizat Orban.

El a arătat că există domenii de activitate care au fost „aproape paralizate” de epidemia de coronavirus, enumerând transportul rutier de persoane, în special transportul internaţional de persoane, toată industria HORECA, aflate „într-o situaţie critică”.

Vestea bună este că șoferii români de TIR nu vor mai avea restricții pe teritoriul Ungariei.

“În urma unei discuţii personale cu premierul Ungariei, Viktor Orban, am fost informat oficial de faptul că se va reglementa situaţia cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce priveşte transportul de marfă, nu vor mai exista restricţii, iar în ceea ce priveşte transportul de persoane se va permite în fiecare zi derularea acestui transport de persoane în convoi între orele 21,00 şi 5,00 dimineaţa, ora Ungariei, pentru cetăţenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest. Ştim foarte bine că au existat probleme în Slovenia, au existat probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. Pot să vă informez că la ora actuală, din toate informaţiile oficiale pe care le avem, practic putem spune că fluenţa transportului de marfă este asigurată şi că transportatorii români, care sunt esenţiali în asigurarea legăturilor economice cu celelalte ţări europene, îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale”, a precizat Ludovic Orban, la începutul 

În schimb, autoritățile din țara vecină au închis granițele pentru transportul rutier de persoane.

De asemenea, prim-ministrul a arătat că a discutat cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, despre posibilitatea ca transportatorii, la revenirea în ţară, să îşi poată relua activitatea fără obligaţia de a sta în carantină, în condiţiile în care vor respecta o serie de norme de protecţie.

“Tot pentru acest obiectiv, împreună cu domnul ministru Bode, am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiţiile speciale de protecţie pentru şoferii de TIR-uri, care odată reveniţi în ţară din transporturi – dacă respectă condiţiile de protejare – să poată să reia activitatea fără să aibă obligaţia de a sta 14 zile în carantină. Sigur, cu condiţia respectării normelor de protecţie, cu condiţia inexistenţei vreunui simptom de contaminare cu coronavirus”, a menţionat Orban.

„De asemenea, am văzut că inclusiv în domenii economice în care ne aşteptam mai puţin există decizii care au fost luate, care generează un impact economic negativ. Astăzi, sigur, vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate şi al angajaţilor din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare cu foarte mare atenţie tot ceea ce se întâmplă în economie, nu numai în economia românească, ci trebuie să urmărim cu mare atenţie evoluţiile economiilor de la nivel european şi din celelalte ţări cu care România are schimburi comerciale importante pentru a căuta să găsim soluţii pentru a reduce impactul negativ”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul a precizat că, de asemenea, vor fi adoptate măsuri în ceea ce priveşte asigurarea capitalului de lucru.

“În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creştem investiţiile, să creştem alocările financiare pentru a susţine un program amplu de investiţii. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunităţi de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piaţa actuală”, a conchis Orban.

author avatar
Ilie Radulescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version