UPDATE: În final, Legea 396 de impozitare a pensiilor, adoptată miercuri de Camera Deputaților – for decizional – a primit joi și votul plenurilor reunite ale Parlamentului: 375 voturi „pentru”, 1 împotrivă și 2 abțineri.

USR a cerut joi, în plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților, desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, dar s-a lovit de refuzul masiv al senatorilor și deputaților, inclusiv al celor din PNL.

Dan Barna

Concret, parlamentarii USR au cerut introducerea pe ordinea de zi proiectul de lege inițiat de ei și respins de Senat săptămâna trecută. 

Însă propunerea a fost respinsă de PSD, PNL, UDMR și Pro România.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, chiar a acuzat, la microfon, că, de fapt, USR „nu mai vrea să fie impozitate pensiile parlamentarilor”.

Joi se dă vot, în plenul reunit al Parlamentului, pe legea de impozitare a pensiilor – adoptată miercuri -, ca să se elimine orice risc de neconstituționalitate.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor: „Pentru că în această lege se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”.

Legea PSD, adoptată: Toate pensiile de peste 2.000 de lei/lună, impozitate!

Joi, Simonis i-a acuzat și el pe cei din USR că nu doresc impozitarea pensiilor poarlamentarilor.

Dan Barna a atras atenția însă că o lege deja votată nu mai poate fi reluată la vot: „Noi vrem eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, iar dacă nu se poate, le impozităm. (…) Dar legea de impozitare a pensiilor speciale A FOST VOTATĂ DEFINITIV IERI în Camera Deputaților. Oficial, cei care ieri se lăudau că au impozitat pensiile speciale vor să se asigure că legea este constituțională și nu neconstituțională. Acum îi agățăm niște zurgălăi, ca să vadă și Curtea Constituțională DAR nu poți adopta de două ori aceeași lege. Cu această șmecherie a dvs. prin care proiectul de ieri să devină neconstituțional noi nu suntem de acord și semnalăm asta”.

”Dvs spuneți că va deveni mai constituțională prin acest vot. Dacă CCR respinge legea pe temei de neconstituționalitate, vă dați demisia?” i-a cerut Barna lui Marcel Ciolacu.

Liderul PSD i-a replicat: „Eu zis ca în următoarea ședință să băgăm și „Fără penali în funcții publice”, și aștept și eu demisia dvs.”.

Senatorul George Dircă (USR) l-a completat pe șeful său de partid: „Faptul că impozitezi nu trebuie plen comun. Pentru că este o lege de modificare a Codului fiscal. Când Codul fiscal a fost votat, nu au fost reunit plenul comun. Deci, dacă ieri ați făcut un lucru bun, astăzi transformați legea în una neconstituțională”.

Marton Arpad (UDMR) a arătat că „în comisie s-a votat în unanimitate, inclusiv de către membrii USR, impozitarea pensiilor” și anunțat scurt: „Pensiile parlamentarilor sunt un drept câștigat!”. 

Marcel Ciolacu (PSD), președintele Camerei Deputaților, s-a rățoit și el la USR: „Nu voi încălca regulamentul. Nu poa’ să intre în aceeași zi și eliminarea, și impozitarea. Nu vă las să transformați această instituție în bătaie de joc!”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version