Deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler au depus miercuri o cerere la Avocatul Poporului prin care să atace la Curtea Constituțională (CCR) suprataxarea concediilor medicale și a indemnizațiilor pentru creșterea copilului, catalogând noul bir impus pe furiș de Guvernul Ciolacu drept „absurd şi neconstituţional”.

Cristian Seidler a explicat că Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţe de urgenţă.

„Nu există, de fapt, niciun argument pentru care această măsură ar fi trebuit adoptată în sistem de urgenţă altul decât foamea de bani a Guvernului. Cerem astăzi Avocatului Poporului să îşi facă treaba. A cam uitat de această atribuţie a sa, iar ideea că din contribuţiile de asigurări de sănătate trebuie să ni se ia 10% contribuţie de asigurări de sănătate este neconstituţională, este absurdă. Ne putem aştepta pe aceeaşi logică, mâine – poimâine, să li se reţină pensionarilor 25% din pensie, contribuţie la fondul de pensii, dacă celor care au concedii medicale şi li se plăteşte indemnizaţia de concediu medical din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, li se reţine începând de la 1 ianuarie 10% pentru fondul de sănătate. (…) Este absurd şi neconstituţional şi vom cere Avocatului Poporului să îşi facă treaba, o treabă de care a cam uitat, pentru că, din păcate, şi aici intervine factorul politic, dincolo de cel juridic”, a susţinut Seidler. 

USR: „Noua taxă pe boală şi lăuzie este la fel de aberantă ca suprataxarea contractelor part-time”

„Pe lângă impozitul de 10% și contribuțiile de asigurări sociale de 25% pe care deja le plătim, de la 1 ianuarie 2024 plătim o taxă nouă, de 10%. Ce înseamna asta? Înainte, un angajat cu salariu brut de 5.000 de lei primea 177 de lei/zi în concediu medical. Acum, cu noua taxă PSD-PNL, va primi doar 160 de lei/zi. Noua taxă afectează aproximativ 100.000 de mame din România care abia au născut. O mamă care lua înainte, de exemplu, 5.000 de lei rămâne acum cu 4.500 de lei. Practic, ca să aibă bani pentru pensiile speciale, Guvernul PSD-PNL taie din banii românilor bolnavi, ai mamelor care tocmai au născut, de la insotitorii bolnavilor cronici de cancer, parintilor care au grija de un copil bolnav, prin această taxă suplimentară de 10%. Nu lăsăm lucrurile așa”, a transmis și Oana Țoiu pe Facebool.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version