Dan Barna, preşedintele USR, a declarat marţi, după decizia CCR de constituționalitate a inițiativei „Fără Penali în funcţii publice”, că aceasta trebuie să fie în Constituție.

El precizează că iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.

„Decizia CCR este o confirmare a ceea ce ştiam de la început şi anume că iniţiativa respectă toate reglementările naţionale şi internaţionale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria”, a declarat la rândul său preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de comunicatul USR.

Iniţiativa „Fără Penali în funcţii publice” a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.

Iniţiativa „Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version