USR PLUS nu-l mai vrea pe Florin Cîțu premier, după ce acesta l-a demis intempestiv pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Dan Barna l-a acuzat pe premier că l-a anunțat de revocare abia după ce acesta a trimis propunerea la președintele Klaus Iohannis – care a semnat rapid decretul.

Liderul USR cere o ședință urgentă a coaliției, în care să vorbească cu Ludovic Orban (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) despre desemnarea unui nou prim-ministru.

El spune că se va ajunge la medierea președintelui Iohannis, în caz că va fi nevoie.

„Demiterea de către premier a lui Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală și imatură politic. Ridică mari semne de întrebare asupra capacității premierului Cîțu de a conduce coaliția (…) Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea. E o decizie care confirmă iar imaturitate. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție”, a precizat Dan Barna.

Ordin. Noi criterii de carantinare a localităților: gradul de ocupare a paturilor la ATI și nivelul de testare

Declarații ale copreședintelui USR PLUS: 

„România este într-un război cu pandemia COVID. În astfel de momente se testează maturitatea liderilor care o conduc. Demiterea, în această dimineaţă, de către premierul Cîţu a ministrului Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală şi imatură politic, care ridică mari semne de intrebare asupra capacităţii premierului Florin Cîțu de a conduce o coaliţie funcțională într-o perioadă complexă.

Ne-am asumat să luăm deciziile împreună prin consultare şi dialog, asta s-a întâmplat până azi. În această dimineaţă am fost chemat de premier la o discuţie în care mi-a comunicat o decizie deja luată și transmisă președintelui.

Nu a existat o consultare prealabilă, nici ieri, cu atât mai mult cu cât agreasem că ieşim din acest joc de balet politic în care fiecare încearcă să-și mărească impresia politică.

E o decizie prin care premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR-PLUS.

În fiecare intervenție am confirmat că există dreptul premierului de a evalua miniștrii. Doar că demiterea din această dimineață nu se bazează pe nici o evaluare a ministrului Vlad Voiculescu pe care premierul și-a asumat-o unilateral. O coaliție de guvernare nu poate funcționa decât pe bază de respect.

Nu trebuie să vorbim despre evaluări, dacă ele nu există.

Cerem o întâlnire de urgență astăzi sau cel târziu mâine Coalției oentru a avea un dialog responsabil pentru a discuta retragerea sprijinului politic al premierului Cîțu și cum va continua USR-PLUS să păstreze responsabilitatea alături de PNL și USR pentru ce înseamnă România după criză.

I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut nici un moment sub control. Campania de vaccinare e direct sub controlul premierului și suntem pe locul 25 din 27 în UE, în ciuda unui start bun.

USR PLUS rămâne asumat pe responsabilitatea de a face reforme. Vom avea o discuție în coaliție astăzi pentru a vedea cum continuăm”.

Întrebat ce se întâmplă dacă PNL îl susține pe Florin Cîțu, Barna a răspuns: „Am toată încrederea în înțelepciunea coaliției, pentru a continua guvernarea. Până azi, toate deciziile majore au găsit consensul și înțelepciunea necesare. Vom avea o discuție în coaliție pe subiectul retragerii încrederii premierului Cîțu. Răspunsul e foarte simplu, ni l-a dat chiar premierul azi: coaliția nu stă într-o singură persoane. Am avut o discuție cu președintele Iohannis acum câteva ore, vom vedea dacă e necesară medierea sa”.

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version