USR acuză parlamentarii PSD că au blocat și în ultima ședință din acest mandat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali – foştii şi actualii primari, şefi de Consilii judeţene şi adjuncţii lor.

Aceste pensii au fost aprobate prin Codul administrativ, iar Guvernul Orban a amânat acordarea lor până la 1 ianuarie 2021.

Cum însă Guvernul interimar Ciucă nu poate da ordonanțe de urgență iar președintele Klaus Iohannis nu se grăbește cu desemnarea unui nou premier pentru a instala un nou Cabinet, pensiile speciale pentru primari intră în vigoare la 1 ianuarie 2021.

USR acuză, într-un comunicat de presă transmis marţi, că „prin absenţa deputaţilor PSD de la şedinţa Comisiei pentru administraţie, proiectul USR de abrogare a pensiilor speciale pentru actualii şi foştii aleşi locali nu a primit nici astăzi raport, drept care nu a putut fi dezbătut şi votat în şedinţa de azi a plenului Camerei Deputaţilor, ultima din actuala legislatură”.

„În această situaţie, cum aleşii locali ar urma să primească pensii speciale de la data de 1 ianuarie 2021, devine obligatoriu ca printre primele măsuri ale noului Guvern să se numere emiterea unei ordonanţe de urgenţă de abrogare a acestor pensii speciale”, precizează USR.

În comunicat se amintește că pensiile speciale pentru foştii şi actualii primari, şefi de Consilii judeţene şi adjuncţii lor, calculate în funcţie de numărul de mandate avute şi de actualele indemnizaţii, în unele cazuri de peste 15.000 de lei pe lună, au fost stabilite prin Codul administrativ adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, de Guvernul Dăncilă.

Ulterior, USR a propus un amendament la Legea bugetului de stat pe acest an prin care a fost prorogat termenul de acordare a acestor pensii până la 1 ianuarie 2021. Apoi, partidul a depus un proiect de lege de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării acestor pensii speciale.

„Acest proiect de lege nu a fost însă adoptat până acum deoarece, în mod sistematic, deputaţii PSD au sabotat şedinţele Comisiei pentru administraţie, având tot interesul ca proiectul USR să nu intre în vigoare şi, ca atare, zeci de mii de foşti şi actuali primari şi şefi de CJ-uri, precum şi adjuncţii lor, să îngroaşe de la 1 ianuarie 2021 rândurile pensionarilor speciali. Alianţa USR PLUS nu va permite, însă, acest lucru! Dacă proiectul nostru de lege nu va fi adoptat în timp util de noul Parlament, printre primele măsuri ale noului Guvern se va număra emiterea unei ordonanţe de urgenţă de abrogare a pensiilor speciale ale aleşilor locali”, se explică în comunicatul USR. 

Codul administrativ a fost adoptat în seara de 9 iulie 2018, de Camera Deputaților – for decizional –, cu 175 de voturi “pentru”, 33 “împotrivă” şi 15 abţineri.

La încheierea primei sesiuni parlamentare, majoritatea PSD+ALDE a convocat o sesiune extraordinară, între 1 – 19 iulie, timp în care a adoptat, pe repede înainte, mai multe legi.

Codul Administrativ, adoptat cu pensii speciale și mână liberă pentru baronii locali
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version