Premierul Ludovic Orban dă semne că ar putea prelungi toată vara starea de alertă, până la alegeri, alimentând suspiciunile că interesul său este, de fapt, legat de vânzarea măștilor cumpărate la suprapreț de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, pentru purtarea cărora Guvernul PNL face reclamă pe bani grei la mai toate instituțiile de media.

„Atât timp cât nivelul de răspândire a virusului în societate se menţine ridicat este necesară starea de alertă. Este cadrul care permite autorităţilor, dar şi cetăţenilor, instituţiilor, companiilor să aplice toate regulile de protejare a sănătăţii românilor”, a anunțat Orban duminică seară, la România TV.

Ministrul Tătaru cumpără măști la suprapreț, prin negociere directă, cu 193 milioane lei fără TVA

Declarația sa vine după ce purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a acuzat din nou că Guvernul „manipulează şi ascunde adevărul” cu privire la cazurile de îmbolnăviri cu noul coronavirus. 

Mai precis, Romașcanu spune că numărul crescut de îmbolnăviri din ultimele 5 zile, de peste 300/zi, provine din faptul că s-au făcut mai multe teste.

„Cine lansează astfel de alegaţii este complet dus cu capul”

Orban a respins însă acuzațiile, susținând că „toată demagogia politică legată de faptul că noi manipulăm cifre”.

Lista primelor instituții media care înșfacă bani publici de la Guvernul Orban pentru reclame la măști

„Nu manipulăm nicio cifră. Noi avem un număr de laboratoare acreditate, care au o capacitate de testare pe care am crescut-o de la 500 – 600 la peste 17.000 de teste zilnic. Aceste laboratoare fac analizele Real Time PCR. Aceste analize se fac după o metodologie, se înregistrează. Există un sistem de centralizare a informaţiilor cotidian şi toate informaţiile sunt publice. Nimeni nu poate să manipuleze aceste informaţii. Cine lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul. Nu există nicio posibilitate de a manipula aceste informaţii. Ce rezultă din testarea care se face prin RT-PCR aia se comunică public”, a insistat el.

Ludovic Orban a acuzat că „din păcate, sunt foarte mulţi oameni în viaţa publică, în viaţa politică, care au un comportament iresponsabil, care au instigat literalmente cetăţenii români la nerespectarea regulilor pe care le-am stabilit”.

„Ne așteptam la o astfel de creștere a infectărilor”

Premierul a alimentat și mai mult speculațiile privind reclamele plătite în mass-media pentru purtarea măștii, spunând că autoritățile se aștepau la creșterea cazurilor de infectări, imediat după relaxarea interdicțiilor.

„Se vede foarte clar din datele care au fost prezentate public că avem un nivel de răspândire destul de îngrijorător, avem, în mod constant, în ultima săptămână, peste 300 de noi cazuri pe zi, numărul persoanelor care au fost diagnosticate pozitiv în ultima săptămână este mai mare decât numărul persoanelor vindecate, ca atare există o tendinţă de creştere a numărului de cazuri active. Ne aşteptam la o astfel de creştere. Creşterea încă nu este o creştere care să ne determine să luăm alte măsuri de restricţie, dar este o creştere şi aceasta este asociată măsurilor de relaxare pe care le-am luat“, a explicat premierul.

Orban a apăsat pedala interesului pentru viața românilor: „Pericolul este. (…) Există o rată a mortalităţii care este de peste 6%. Sunt oameni care mor din cauza acestui virus. (…) E un pericol la adresa sănătăţii şi a vieţii. Nu te poţi juca cu astfel de lucruri. Când ştii că acest virus poate provoca decesul, trebuie să ne mobilizăm toţi, să avem o solidaritate mai ales cu persoanele responsabile din spaţiul public în furnizarea de informaţii corecte. Or, bagatelizarea sistematică a pericolului, lansarea sistematică a unor instigări la nerespectarea regulilor provoacă consecinţe extrem de periculoase pentru că oamenii se mai iau după lideri şi dacă nu respectă reguli se pun pe ei în pericol”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version