Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, cu 238 de voturi.

UPDATE: Votul senatorilor a durat circa 20 de minute. Din totalul de 464 de senatori și deputați au fost prezenți 399. Au votat numai 245 de parlamentari, cei ai PSD primind ordin de la Dăncilă să rămână în bănci.

Au fost anulate 3 voturi, iar din cele 242 valabile au fost „pentru”238 de voturi și contra 4 voturi. 

Numărul minim necesar de voturi era de 233 pentru adoptarea moțiunii.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis să invite la consultări liderii tuturor partidelor, pentru a desemna un nou prim-ministru, care să formeze Guvernul.

Votul la Camera Deputaților a început la ora 13.00, a durat circa o oră și a fost supravegheat îndeaproape de întreg Cabinetul Dăncilă, în frunte cu premierul.

La tribună s-a aflat și Olguța Vasilescu, alături de Florin Iordache, care au numărat voturile și au notat cine și și de la ce partid votează. 

Rând pe rând, pe la tribuna Parlamentului au trecut liderii partidelor de opoziție – PNL, USR, PMP, ALDE, Pro România, UDMR -, care au acuzat PSD și Guvernul Dăncilă.

Au urmat drepturi la replică, unul după altul.

 

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a lansat un atac furibund la adresa președintelui Klaus Iohannis, a fostului ei partener de guvernare Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), dar și a fostului lider PSD Victor Ponta.

Dăncilă l-a acuzat pe “candidatul Iohannis” că este “un președinte care a uitat de români și de țara lui și a pornit un atac toxic la adresa PSD (…), și-a bătut joc de Constituție și de interesele românilor”.
 
Despre Tăriceanu, ea a spus că “a fugit în mod rușinos de la guvernare, în brațele lui Victor Ponta (…) și și-a sacrificat propriul partid, într-o bătaie de joc”.
 
“Domnul Tăriceanu a căzut în mod rușinos în capcana lui Victor Ponta și și-a asigurat un apus politic lamentabil”, a spus Dăncilă.
 
Pe Victor Ponta l-a atacat spunând că este “premierul demisionar pe Facebook, maestrul minciunilor și expertul jocurilor de culise cu rezultate zero”.
 
Viorica Dăncilă a anunțat că semnatarii moțiunii de cenzură sunt “o alianță de conjunctură care azi vrea să dea jos Guvernul, o adunătură de interese și oportunism”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version