Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu începe să se enerveze pe Cîrstoiu /„Trebuia să facă deja conferinţa de presă ca să explice acuzațiil /JUSTIȚIE: Primarul PNL Chirica de la iași, trimis în judecată de DIICOT / ANM: Vremea începe să se încălzească, dar ploile rămân până la sfârșitul lunii / 

Breaking News:
Guvernul Orban pregătește noi surprize

VIDEO. Tătaru: „Dacă se va impune, prelungim starea de alertă”. Proiect de lege privind carantina, după decizia CCR

Veste proastă de la ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”, a declarat el, vineri, într-o conferință de presă.

Iată întreaga sa declarație, făcută la Palatul Victoria:

„Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri. (…) În măsura în care această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante, am avut discuţii ieri (n.r. – joi), împreună cu domnul prim-ministru, cu cei din HORECA, astăzi s-a constituit grup de lucru tocmai pentru acele măsuri şi norme de aplicare în vederea redeschiderii restaurantelor. (…) În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va impune nu vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă. (…) În acest moment, nu avem acest pericol al stării de urgenţă, gestionăm numărul de cazuri şi gândim ca şi evoluţie până pe 15 iulie dacă este necesară prelungirea stării de alertă sau nu”.

Se poate face externare la cerere

Nelu Tătaru a mai spus că se poate face externarea pacienţilor asimptomatici, dar numai cu acordul medicului curant.

„Acel medic curant are şi o asumare a deciziei pe care o ia de externare sau nu. Se poate face o externare la cerere în condiţiile în care şi medicul şi pacientul îşi asumă acea externare. (…) Recomandarea de izolare trebuie să existe, iar în condiţiile în care cel externat îşi asumă acea externare, ştiindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică, atunci poate intra sub incidenţa acelui 352 din Codul penal”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Detașările personalului medical, cu acordul angajatorului

Despre detaşările personalului medical în perioada stării de alertă, Tătaru a spus: „Pe parcursul stării de urgenţă puteam face aceste detaşări, pe parcursul stării de alertă doar cu acceptul persoanei în cauză şi a angajatorului. În măsura în care nu vor exista aceste detaşări, ne vom adapta transferând sau gestionând activitatea medicală la spitalele unde avem acest personal”.

Proiect legislativ propus Parlamentului, pentru reglementarea internării asimptomaticilor

Ministrul Sănătății a mai anunțat că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, un proiect de lege pe care îl va trimite spre aprobare Parlamentului – care se află în sesiune extraordinară între 1 – 15 iulie -, pentru reglementarea carantinei și internării obligatorii, în acord cu recomandările Curţii Constituţionale a României.

Amintim că CCR  a decis că prevederile actuale din legislație în privința carantinei sunt neconstituționale, iar internarea obligatorie a celor depistați pozitiv, dar asimptomatici, nu poate fi făcută prin ordin al ministrului Sănătății., ci prin lege.

CCR motivează de ce carantina și internarea obligatorie sunt neconstituționale

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului, care tocmai acele recomandări ale Curţii Constituţionale vrem să le clarificăm foarte atent. Boală transmisibilă, carantină, izolare, tratament şi internare. Recomandările şi articole care nu sunt conforme – potrivit Curţii Constituţionale – din Legea 95 sau Legea 50 sau din Ordonanţa de Urgenţă 99 suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de cooperarea dumneavoastră, avem nevoie de colaborarea corpului medical pentru a putea gestiona acest moment. (…) Au fost nişte recomandări ale Curţii Constituţionale, care recomandau claritate şi previzibilitate, le vom face într-un proiect legislativ, vom reveni şi cu un ordin de ministru în ceea ce priveşte această izolare”, a spus Tătaru într-o conferinţă de presă organizată la sediul Guvernului.

Întrebat ce se va întâmpla dacă proiectul propus nu va avea susţinere în Parlament, ministrul Sănătăţii a replicat: „Nu cred că nu vom avea susţinere în acest moment, în care este vorba despre o problemă naţională, nu una politică pe care să o gestionăm strict parlamentar”.

4K Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv