Cu o singură abținere, membrii Comitetului Executiv Național (CEx) al PSD au ales-o pe Viorica Dăncilă, europarlamentar, președintele delegației române a social-democraților, să ocupe funcția de prim-ministru. 

UPDATE: Liviu Dragnea a declarat că “d-na Dăncilă a fost propusă de dl. Bădălău”, iar atât el, cât și colegii săi din CEx “i-am pus foarte multe întrebări”.

Întrebat ce o recomandă pentru funcția de prim-ministru, Dragnea a spus: “Este europarlamentar din 2009, este respectată la Bruxelles, este deosebit de comunicativă, are o relație bună cu oficiali din Comisia Europeană. Pentru noi, asta reprezintă și un semnal de la Bruxelles, să avem mîntâlniri mai dese, să nu uităm că anul viitor vom lua președinția CE. Faptul că cunoaște procedurile și oficialii de acolo o va ajuta foarte mult și ne va ajuta și pe noi să avem o prestație bună pentru România. De asemenea, în interiorul partidului este foarte respectată, este președintele Organizației naționale de Femei (A PSD – n.r.), n-a avut conflict cu nimeni”.

Totodată, Dăncilă “susține descentralizarea”, dar “nu va veni cu o echipă a ei”, “n-am discutat despre structura Guvernului”.

Întrebat dacă a contat faptul că Viorica Dăncilă este din Teleorman, Dragnea a răspuns: “Nici vorbă! Acuma, dacă toți cei din Teleorman (…) trebuie să plecăm din țară?”.

“M-a rugat să vă transmit că își cere scuze, dar nu vrea să dea nicio declarație până când nu va fi desemnată în funcție”, a mai spus Dragnea.

Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963, la Roşiorii de Vede din judeţul Teleorman, a intrat în PSD în anul 1996 și a fost preşedintele Organizaţiei de Femei PSD Videle şi consilier local în aceeaşi localitate în perioada 2004-2008. 

Între 2003 şi 2011 a fost preşedinte al Organizaţiei PSD – Oraş Videle

Din 2005 până în 2009 a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membru în Consiliul Naţional al PSD. 

Din octombrie 2015 este președintele Organizației Naționale de Femei a PSD, după un interimat de un an în această funcție.

A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, la Ploieşti, în 1988.

Din anul 1988 a lucrat la PETROM SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.

Timp de un an, în perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle.

A revenit repede înapoi la PETROM, unde a rămas angajată și după privatizarea din 2004, când numele societâții a devenit OMV PETROM SA, până în anul 2009, când a devenit europarlamentar.

În 2006 a absolvit masterul Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. 

La 21 ianuarie 2009 devine europarlamentar în urma părăsirii de către Titus Corlăţean a Parlamentului European pentru mandatul de parlamentar naţional.

Însă câteva luni mai târziu a devenit europarlamentar cu mandat de 5 ani, fiind aleasă pe listele PSD+PC în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009.

A fost reconfirmată la alegerile din 2014 pentru un nou mandat de europarlamentar.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version