Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (PLUS), a acuzat, marți, că Spitalul Colentina este condus în continuare de un manager care este plasat primul pe lista PSD Argeș la alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar premierul Orban s-a întâlnit luni cu el fără să găsească ceva în neregulă.

Ales primul pe lista USR PLUS la consilierii generali ai Capitalei, în 27 septembrie, Vlad Voiculescu încă așteaptă ca primarul general Nicușor Dan să convoace ședința CGMB pentru a-l valida în funcția de viceprimar responsabil de cele 19 spitale din București, așa cum au convenit înainte de scrutin.

Voiculescu a amintit, într-o conferinţă de presă, că în 2016 când a condus Ministerul Sănătății în Guvernul tehnocrat Cioloș, a schimbat procedurile pentru numirea prin concurs a șefilor de secție de la spitale. 

Guvernul tehnocrat a fost validat de președintele Klaus Iohannis după demisia Guvernului Ponta, în urma protestelor de stradă izbucnite pe fondul tragediei de la Colectiv.

La acea dată, Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Dacian Cioloș, pentru simplul motiv că PNL a refuzat să vină cu vreo propunere.

OG 97/2016 prevedea că managerii spitalelor clinice în care se desfășoară și activitate de învățământ și cercetare științifică medicală nu trebuie să fie cadru universitar sau medic primar și să fie absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, astfel încât să dispară „dinozaurii” de neînlocuit.

Însă prevederea potrivit căreia managerii spitalelor nu trebuie să fie medici apare în Legea sănătății, adoptată încă din 2006, când ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu, unul dintre liderii PNL ai momentului. Acum, Nicolăescu este viceguvernator BNR, plasat de liberali, cu ajutorul PSD, la Banca Națională, așa cum și Dan Radu Rușanu și-a găsit un loc călduț acolo.

„Prin Ordonanța 79/2016 am făcut exact acest lucru: depolitizarea managementului de spital”

„Prin Ordonanța 79/2016 am făcut exact acest lucru: depolitizarea managementului de spital. Spuneam atunci că șefii de secție trebuie să fie aleși prin concurs, că cei care sunt șefi în partide n-ar trebui să devină șefi în spitale publice. Și spuneam că în orice colț al României, la orice spital vedem furtul. Vedem asta și astăzi și am văzut la Piatra Neamț”, a amintit Vlad Voiculescu.

„Managerul de la Colentina este primul pe lista PSD Argeș la parlamentare”

Fostul ministru al Sănătății l-a atacat pe premierul Ludovic Orban, care a fost, luni, într-o vizită electorală cu primarul Nicușor Dan la spitalele din București, fără să explice de ce îl mențin pe managerul de la Colentina, care și-a anunțat candidatura la parlamentare pe listele PSD:  

„Spitalul Colentina are un manager cunoscut, care este primul pe lista PSD Argeş. A fost vizitat ieri de către premierul României, domnul Ludovic Orban. Înţeleg că a găsit lucrurile în ordine în spital. (…) Avem trei contracte: unul de 749.500 lei, un al doilea contract de 613.000 de lei şi un al treilea contract de 8 milioane de lei. Toate cele trei contracte au fost semnate fără licitaţie, fără publicare, prin negociere directă. Cu alte cuvinte, nimeni nu a ştiut de ele. (…) Cel mai mare dintre ele, cel de 8 milioane, (…) a fost atribuit unei companii numite simbolic Eco Green Light, o companie din Târgovişte – nu cred că există vreo legătură cu actualul manager de la ASSMB”.

Fostul ministru al Sănătăţii a susţinut că această firmă şi-a început activitatea în 2016, cu o cifră de afaceri de 780.000 de lei.

„Cifra de afaceri urcă uşor, pe timpul mandatului doamnei Firea, dar poate nu are nicio legătură, până la 2,5 milioane, în anul 2019. A avut un maximum de trei angajaţi. În anul 2019, când a făcut o cifră de afaceri cu 2,5 milioane, a făcut asta cu un singur angajat. Este extraordinar! Cred că fiecare dintre noi şi-ar dori să aibă o astfel de companie. În 2020, această companie primeşte un singur contract de 8 milioane de lei, de la Primăria Capitalei, prin ASSMB, prin Spitalul Colentina. La Spitalul Colentina, dintr-o dată, această companie care nu poate să demonstreze nimic şi care nu poate să arate trei CV-uri, pentru că are un singur angajat, primeşte un contract de 8 milioane de lei”, a explicat el.

„Managerul Spitalului Filantropia şi-a redescoperit vechi simpatii liberale”

Vlad Voiculescu l-a criticat şi pe managerul Spitalului Filantropia, Ştefan Sâmpălean, care „şi-a redescoperit vechi simpatii liberale”:

„Domnul Sâmpălean a fost adus de către Gabriela Firea la Bucureşti, a fost instalat ca manager la un spital de tradiţie din Bucureşti, la Filantropia. Domnul Sâmpălean, dintr-o dată, şi-a redescoperit vechi simpatii liberale. Ba a descoperit că are şi carnet de partid. A descoperit asta un pic după alegeri şi a descoperit asta sperând că o să se organizeze, cumva, să mai rămână, sperând că, după ce a schimbat de vreo două ori tabla de pe spital şi după ce a terorizat personalul de acolo şi după ce a distrus o echipă performantă, acum va putea să se rearanjeze, punându-şi, de exemplu, pe contul de Facebook, o fotografie cu dânsul la pupitru, cu sigla PNL. Lucrul acesta nu o să se întâmple. Politizarea trebuie să înceteze în spitalele din Bucureşti şi din toată ţara”.

Tătaru clamează înainte de alegeri „depolitizarea spitalelor”, dar a făcut în ultimul an contrariul

Vlad Voiculescu a criticat deopotrivă guvernarea PSD și pe cea PNL, acuzându-l pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că clamează „depolitizarea spitalelor” cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, după un an ăn care a făcut exact contrariul: a făcut numiri politice la spitale. 

„Pe dl ministru Tătaru l-am auzit că, în sfârșit, vine cu o soluție serioasă: depolitizare și centralizare la MS. Aproape că l-aș crede, dacă dl Tătaru ar fi un medic care ar fi venit de curând de la Huși, și care ne-ar spune, cu independența unuia care nu e legat de un partid, că vrea cu adevărat depolitizarea în sănătate. Dar dl. Tătaru este un vechi membru PNL, cu cel puțin un mandat de parlamentar, care alături de PNL a făcut câteva numiri”, a spus Voiculescu.

Numirile politice ale PNL

El a enumerat câteva dintre numirile politice ale PNL:

„PSD și PNL, în Argeș și-au smuls pur și simplu din mâini spitalele: au fost 4 schimbări. Manager nou la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași: Mihnea Hurmuzach, membru PNL, o înlocuiește pe Carmen Dorobăț (cercetată pentru luare de mită și al cărei contract a fost suspendat de conducerea CJ Iași).

În Craiova, PNL a numit un condamnat penal în fruntea Spitalului Județean.

Bogdan Nica (PNL), fost secretar de stat, a fost numit la conducerea Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Doamna sau domnișoara Codruța Neagu, numită de PNL manager la Spitalul Județean Argeș, a fost trimisă apoi să strângă semnături pentru candidaturile liberale. Așa stau lucrurile în Sănătate. Așa au stat în ultimul an de guvernare liberală. Așa au stat în ultimii 4 ai de guvernare PSD și apoi PNL. Așa au stat, de altfel, în ultimii 30 de ani. Eu nu mai cred în soluțiile serioase prezentate de aceste partide care n-au făcut altceva decât să numească pe cumetrii și pe interese de partid manageri de spital peste tot, aproape fără excepție, de-a lungul a 30 de ani. Dacă 30 de ani au făcut lucrul ăsta, cum ar putea cineva să-i creadă acum, cu câteva săprtămâni înainte de alegeri, când ne spun ceea ce trebuie făcut: depolitizare”.

„Vedem după un an de guvernare PNL cum funcționează DSP-urile”

„Mai departe, dl Tătaru ne spune că soluția este centralizarea la Ministerul Sănătății a tuturor spitalelor din țară. Vedem, după un guvern PNL de un an, modul cum funcționează Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), spitalele care țin deja de MS, vedem cum funcționează campania de vaccinare antigripală – care ar fi trebuit să fie deja avansată”, a mai spus fostul ministru.

Vlad Voiculescu a adăugat că nu există nici „un plan clar pentru vaccindrea Covid-19 – știm că la începutul anului viitor vor veni vaccinurile. Știm că achiziția s-a făcut la nivelul UE, că o să avem păeste 10 milioane de doze care o să trebuiască să fie distribuite aici în România. Ce nu știm este dacă MS chiar se ocupă: care este planul, de unde o să aibă persoanl, care este planul de comunicare, astfel încât să vaccinezi o întreagă populație”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version