Plenul Parlamentul se reunește, joi la ora 16.00, pentru învestirea unui guvern cu puteri depline, la o lună și o săptămână de la demiterea Cabinetului Orban prin moțiune de cenzură, în 5 februarie.

Guvernul PNL 2, ce va fi format din aceiași miniștri ai Cabinetului Orban, cu excepția ministrului Finanțelor, portofoliu deținut până acum de premierul desemnat, Florin Cîțu, primește sprijinul declarat al USR, PMP, ALDE, UDMR și Pro România.

Practic, toate partidele din opoziție îl vor vota. Parlamentarii PSD promit că de data aceasta vor fi în sală pentru a întruni cvorumul, după ce au lipsit la votul de învestitură pentru Guvernul Orban 2.

PSD are 202 parlamentari, PNL – 113, USR – 40, Pro Europa – 21, UDMR – 30, Minorităţile naţionale – 17, PMP – 15 deputaţi, iar 27 de parlamentari sunt neafiliaţi.
 
Liberalii au avut negocieri cu alte grupuri parlamentare, cu excepţia PSD, pentru formarea unei majorităţi, însă nu au precizat dacă vor vota în favoarea Guvernului Cîţu şi dacă renunţă la alegerile anticipate.
 
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii liberali vor fi prezenţi la şedinţa privind învestirea Guvernului Cîţu, dar nu a spus clar dacă îl vor vota.
 
Din acest motiv, liderii celorlalte partide din opoziție și-au exprimat nemulțumirea, deoarece nu doresc alegeri parlamentare anticipate, în plină pandemie de coronavirus.
„Parlamentarii PNL vor face ceea ce este mai bine pentru ţară, vor acţiona în cadrul constituţional şi alături de noi sunt implicaţi în încercarea de a forma o majoritate parlamentară. Parlamentarii PNL vor fi prezenţi şi cred că acest lucru este normal pentru toţi parlamentarii, indiferent din ce formaţiune politică fac parte”, a spus Orban. 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version