PNL a preluat guvernarea, în trecut, după două moțiuni de cenzură. E drept, la vot alături de PSD, PC, UDMR și Minorități…

În Parlament are loc marți, începând cu ora 14.00, dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură a PNL. Demersul este susținut de USR, PMP, ProRomânia (format din “traseiști” de la PSD, conduși de Victor Ponta, și din foști PC-iști) și UDMR. Ca de obicei, Grupul Minorităților, cu cele 17 voturi, joacă pentru PSD.

Guvernul Dăncilă are însă mari șanse să rămână în funcție, deoarece negocierile “om la om”, purtate de liberali cu parlamentarii ALDE și PSD, nu i-au convins pe aceștia să voteze pentru căderea Executivului.

La ședința CEX de săptămâna trecută a PSD s-a decis excluderea din partid a parlamentarilor social-democrați care votează moțiunea. 

Pentru adoptarea moțiunii este nevoie de un număr de 233 de voturi. Or, PNL, USR, PMP, alături de Pro România și UDMR însumează vreo 200. Plus că minivacanța de Rusalii s-ar putea dovedi una prelungită pentru unii votanți ai Opoziției.

Guvernele Boc și MRU, dărâmate de PNL, PSD, PC, UDMR și Minorități

PNL a reușit, în trecut, să dea jos două guverne. E drept, numai cu ajutorul PSD. Prima dată, cele două partide au dărâmat Guvernul Boc, în 13 octombrie 2009, când PSD-PC au ieșit de la guvernare și a lăsat PDL singur. PNL, PSD și PC au venit cu propunerea ca primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, să fie numit prim-ministru. Însă președintele de la acea dată, Traian Băsescu, l-a chemat la Cotroceni pe “premierul de la Grivco – trimitere la sediul Antenelor lui Dan Voiculescu” – așa cum l-a numit în mod public – și l-a convins să renunțe la candidatură. Ceea ce Klaus Iohannis a și făcut, plecând înapoi la Sibiu fără să dea nicio explicație.

A doua oară, PNL a reușit în 27 aprilie 2012, în alianța USL formată cu un an înainte împreună cu PSD, să dărâme Guvernul MRU – condus de mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SRI.

Atunci au fost în Parlament 235 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”. 

Guvernul MRU, instalat pe 9 februarie 2012 i-a succedat Guvernului Boc, slăbit de protestele de stradă pro Raed Arafat izbucnite la jumătatea lunii ianuarie 2012, când Traian Băsescu l-a acuzat pe acesta că blochează noua Lege a Sănătății. 

33 de voturi necesare de la ALDE și PSD

Acum, PNL are susținerea parlamentarilor USR, PMP, ProRomânia și UDMR, însă mai are nevoie de 33 de voturi, pe care nu le poate lua decât de la parlamentarii ALDE și PSD – care sunt parteneri de guvernare după alegerile din 2016.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, abia a scăpat, cu ajutorul votului senatorilor PSD, de cercetarea penală a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul Microsoft, în care este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari în 2008, pe vremea când era prim-ministru.

Avizul cerut de DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penalea lui Tăriceanu a fost dat de Senat – for pe care acesta îl conduce, susținut de PSD – a fost respins după 7 luni de tărăgănare la Comisia juridică a Senatului.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version