Fructul de avocado este un fruct minune, un dar al naturii pentru sănătatea noastră. În timp ce majoritatea fructelor conține preponderent glucide, avocado este  bogat in grăsimi sănătoase.

Daniel Răgușitu – Portret NORA
O comoară nutrițională

Avocado este foarte hrănitor si conține o largă varietate de nutrienți, inclusiv 20 de vitamine și minerale. O porție de 100 de grame  de avocado asigură :

  • 17% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
  • 14 % din DZR de potasiu
  • 25% din DZR de vitamina K
  • 10 % din DZR de vitamina E
  • 20 % din DZR de folați
  • 14 % din DZR de vitamina B6
Daniel Răgușitu – pictor român www.danielragusitu.com

De asemenea, aceeași cantitate de 100 de grame de avocado asigură:

  • 160 de calorii
  • 2 grame de proteine
  • 15 grame de grăsimi sănătoase. De fapt, peste 70 la suta din energia calorică furnizată de acest fruct provine din grăsimi. Cel mai mare procent de grăsimi este reprezentat de acidul oleic. Acesta este un acid gras mononesaturat care se gasește și în uleiul de măsline.
Daniel Răgușitu – Gânditorul
Medicament natural

Studii de specialitate au arătat clar: consumul frecvent și regulat de avocado reduce nivelul trigliceridelor cu 20 %, pe cel al LDL colesterolului (cel “rău”) cu până la 22 % si crește HDL colesterolul (cel “bun”) cu până la 11 %. Alte avantaje ale consumului regulat de avocado sunt:

  • Avocado conține o cantitate mare de potasiu. Mai mare chiar decât bananele, care sunt recunoscute pentru această proprietate. Potasiul ajută la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale.
  • Avocado crește absorbtia de nutrienți liposolubili din legume, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, precum și de antioxidanți (carotenoizi). La rândul lui este foarte bogat în antioxidanți (inclusiv luteina), foarte importanți pentru sănătatea ochilor (scade riscul de cataractă și degenerescență maculară).
  • O porție de 100 de grame de avocado conține 7 grame de fibre. Fibrele sunt importante pentru sănătatea colonului.
  • Alte studii au demonstrat că fructul de avocado contribuie la prevenirea cancerului de prostată și reduce efectele nocive ale chimioterapiei. Un extract din avocado și boabe de soia reduce semnificativ simptomele osteoartritei.
  • Uleiul de avocado este rezistent la oxidarea produsă de caldură, de aceea reprezintă o optiune sănătoasă pentru gătit si prăjit.
  • Avocado conferă o senzație de sațietate, calitate care este de ajutor în dietele pentru scăderea în greutate.
Daniel Răgușitu – Arlechin cu ceas
Delicii culinare

Nu în ultimul rând, avocado este delicios. Se spune că tot ce e bun pe lumea asta ori e ilegal, ori imoral, ori îngrașă.

Avocado ne dovedește tuturor că nu e și cazul său. Cu textura sa fină și cremoasă, cu gustul asemănător nucilor verzi, aduce preparatelor un plus de savoare și valoare nutritivă.

Avocado poate fi folosi în salate, la faimosul guacamole, sau putem face din el o minunată maioneză de post. Îl putem face pane, dar să nu vă mire faptul că se poate transforma chiar și în cea mai grozavă înghețată!

Dar asta e o altă poveste, pentru o altă săptămână…

Daniel Răgușitu – pictor român www.danielragusitu.com
author avatar
Dr. Angelica Ivascu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version