Sindromul de oboseală cronică (SOC) sau neurastenia, este o tulburare mai complicată, caracterizată printr-o oboseală extremă care nu pot fi însă explicată pe baza unei afecțiuni deja existente. Activitatea fizică sau mentală pot agrava acest tip de oboseală, însă ciudățenia este că nici odihna nu ne face să ne simțim mai bine.

Oboseala-cronica-studiu

Cauza sindromului de oboseală cronică este necunoscută, cu toate că există mai multe teorii, care merg de la infecții virale și până la stres. Sunt experți care cred ca acest sindrom ar putea fi declanșat de o combinație de factori.

Nu există un singur test care să confirme diagnosticul de sindrom de oboseală cronică, fiind nevoie de o investigație mai complexă, care să elimine alte probleme de sănătate care pot avea simptome similare. După confirmarea unui diagnostic, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor.

oboseala

Cum îl recunoaștem

Sindromul de oboseală cronică are o serie de simptome – în afară de starea de epuizarea extremă pe care o indică numele -, după care poate fi recunoscut:

– Pierderea memoriei sau dificultăți de concentrare;

– Durere de gât;

– Inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului sau din axile (subsuori);

– Dureri musculare;

– Durere care se mută de la o articulatie la alta;

– Durere de cap;

– Somn neodihnitor.

Pe de altă parte, oboseala poate fi un simptom al multor boli, cum ar fi infecții sau tulburări de ordin psihologic. În consecință, pentru a obține un diagnostic cert, dacă simțiți o oboseală persistentă sau excesivă cel mai bine este să consultați medicul specialist.

oboseala cronica 2

Durerea e certă, cauzele mai puțin

Până în prezent, nu s-au descoperit cauzele care provoacă sindromul de oboseală cronică. Există însă un consens asupra faptului că de vină ar putea fi o combinație de factori care afectează persoanele născute cu o predispoziție pentru această tulburare.

Unii dintre acești factori, care au fost studiați până acum, includ infecții virale, probleme ale sistemului imunitar și dezechilibre hormonale.

Există însă și o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta sindromul de oboseală cronică. Aceștia includ vârsta (sunt afectate în special persoanele de 40-50 de ani), sexul (femeile sunt mai des diagnosticate cu acest sindrom) și stresul.

author avatar
Dr. Angelica Ivascu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version