Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Constantin Bolboșanu, directorul adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliția Română, pentru infracțiunea de luare de mită 110.000 de euro pe vremea când era șeful Serviciului de Combatere a Spălării Banilor și a Infracțiunilor Conexe din Sfera Crimei Organizate.
UPDATE 10 noiembrie: Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a comisarului-șef de poliție Constantin Bolboșanu, astfel că acesta a fost plasat sub control judiciar.
Culmea este că Bolboşanu este ditamai Doctorul în științe juridice (Ordine Publică și Siguranță Națională), cu tema de cercetare ,,Spălarea banilor – Componentă de bază a manifestărilor de crimă organizată”, Drept penal, Drept procesual penal, Criminologie, Management polițienesc, Drept comunitar, Relații internaționale, Academia de Poliţie „Al.I. Cuza”, Bucureşti – Facultatea de Drept.
În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că:
“Suspectul Bolboșanu Constantin, în calitate de ofițer de poliție, șef serviciu la structura menționată, a primit, în perioada martie – septembrie 2007, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecție din partea organelor de cercetare penală, dar și pentru a se dispune soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat.
În aceeași perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcții la un imobil ce aparținea suspectului și două excursii în Turcia, respectiv Spania, pentru ofițer și familia acestuia.
Protecția promisă de suspect a fost una reală, omul de afaceri respectiv nefiind „deranjat” de nici un organ cu atribuții în domeniu, deși desfășura activități de comerț cu legume-fructe, așa-zisele controale efectuate fiind pur formale.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Departamentul de Informații și Protecție Internă”.
Carieră
Bolboşanu (48 ani ) şi-a început cariera în anul 1993, ca ofițer în cadrul Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR, devenind în 2002 şeful Serviciului de Combatere a Spălării Banilor din cadrul Direcției amintite.
Trei ani mai târziu, în 2005, a fost promovat şeful Serviciului de Combatere a Spălării Banilor și a Infracțiunilor Conexe din Sfera Crimei Organizate, în cadrul Directiei de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor – funcţie în care a comis infracţiunea de luare de mită.
Peste alţi 3 ani, în 2008, Bolboşanu a devenit directorul Direcţiei de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor.
După numai un an a fost promovat adjunct al şefului Poliţiei Române, funcţie pe care a deţinut-o însă pentru numai 3 luni (ianuarie – martie 2009).
Apoi a revenit pe postul anterior, pentru numai două luni, după care a fost numit şef de serviciu Direcția de Investigare a Fraudelor – unde a stat 5 luni (mai – octombrie 2009), fiind promovat director adjunct al DCCO, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.
Avere
Bolboşanu a depus ultima declaraţie de avere în anul 2011, pentru veniturile obţinute în 2010, chiar dacă aceasta încalcă legea integrităţii. Mai mult, adjunctul şefului DCCO a refuzat să facă public salariul pe care îl obţine din bani publici, notând în dreptul rubricii “conform cu fişa fiscală”.
La rubrica bunuri, Bolboceanu a declarat că deţine o casă de 241 mp în Chiajna, jud Ilfov, construită în anul 2007 – exact anul în care a luat şpaga.
El şi cu soţia – care lucrează la BNR dar nu a vrut să-i facă public nici ei salariul lunar – mai deţin 3 terenuri, unul intravilan de 500 mp în Chiajna şi două agricole, de circa 9.400 mp fiecare, în localităţile Dragomireţti şi Domneşti, jud. Ilfov.
Bolboceanu are şi o maşină Ford Fusion, cumpărată în anul 2003.
La datorii, el a notat două împrumuturi: unul la Volksbank, contractat în 2007, în valoare de 237.000 euro şi scadent în 2036, şi altul luat de la Bolboceanu Alexandru în 2011, în valoare de 56.530 lei şi scadent în 2012.