Ţinând cont de perioada anului în care suntem, tot mai mulţi români sunt disperaţi să-şi asigure un brad cât mai frumos de Crăciun.

lemne-padure-550x380

Asta înseamnă, automat, tăieri de copaci, iar mulţi dintre comercianţi se bazează pe brazi tăiaţi în mod ilegal.

Astfel, Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, în ultimele două săptămâni, a aplicat aproape 5.500 de sancţiuni contravenţionale celor care au tăiat în mod ilegal copaci şi, mai ales, brazi.

S-au aplicat amenzi în valoare totală de peste 2,5 milioane de lei şi au fost confiscaţi 851 de pomi de Crăciun. În plus, poliţiştii au confiscat 947 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 241.900 de lei, şi 3.465 de kg. de cetină de brad/molid şi au indisponibilizat peste 50 de fierăstraie mecanice, topoare şi securi şi 138 de utilaje, autoturisme sau căruţe.

IGPR anunţă că aceste acţiuni vor continua şi vor fi realizate împreună cu poliţiştii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Direcţiei de Ordine Publică a Poliţiei Române, poliţiştii cu atribuţii în domeniul silvic din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor — Romsilva.

IGPR avertizează că transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoţire cu regim silvic (aviz de însoţire primar — dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoţire secundar pentru alte materiale decât cherestelele — dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, pieţe/târguri/oboare).

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version