Apa Nova București își schimbă numele în”Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti” și majorează prețurile începând cu 1 aprilie.

sursă foto Mediafax

 Astfel, tariful combinat de apă și canal va crește cu 7 bani, de la 5,60 lei/metru cub în prezent la 5,67 de lei/metru cub.

Va fi, de fapt, o reaşezare a structurii tarifare, prin scăderea costurilor de distribuţie a apei potabile şi o majorare cu peste 90% a costurilor de canalizare.

Anunțul a afost făcut, marți, de Epsică Chiru, directorul general adjunct Apa Nova București.

“Tariful de apă și canalizare este acum 5,60 lei /metru cub, cu TVA inclus, iar de la 1 aprilie, după ce se va aplica schimbarea structurii tarifare, va fi de 5,67 de lei pe metru cub. Acest lucru apare din cauza creșterii TVA pe componenta de canalizare, care este de 19 procente. În ceea ce privește populația, creșterea în factură va fi sub 3%. Practic, tarifele se majorează ușor pentru a echilibra aceste costuri, dar vor exista mai mulți bani inclusiv pentru investițiile în rețeaua de canalizare”, a declarat Chiru.

Acesta a precizat că în prezent TVA este de 9% la tarifele de apă potabilă (taxa aplicată de la 1 ianuarie 2016) și de 19% la cele pentru canalizare, iar noua ajustare “nu este atât de importantă pentru bucureșteanul de rând, pentru că este de 1, 2, maximum 3 procente”.

Conform noii grile tarifare, preţul pentru apa potabilă va scădea şi va reprezenta 65.5% din tariful cumulat apă potabilă şi canalizare, adică 3,31 lei/m3, faţă de 4,13 RON/m3 cât era la data de 31.12.2016. În schimb, tariful de canalizare va reprezenta 34.5% din tariful cumulat apă potabilă şi canalizare, adică 1,74 lei/m3, faţă de 0,92 lei/m3 la data de 31.12.2016.

Reprezentanţii Apa Nova precizează că tariful cumulat rămâne neschimbat, noul plan urmând să intre în vigoare la începutul lunii aprilie 2017.

“Impactul se simte la suprafeţe foarte mari de teren şi la consumuri mari de apă, pentru că, practic, preţul plătit în prezent pentru un metru cub de apă, care e compus 82% pentru apa potabilă şi 18% pentru canalizare, va fi acelaşi şi de acum înainte, pentru că tariful va fi compus 65.5% pentru apă potabilă şi 34.5% pentru canalizare”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Mădălin Mihailovici, directorul general Apa Nova.

Diferenţa de preţ ar urma să fie dată, însă, de Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), care este de 9% pentru apa potabilă şi de 19% pentru canalizare şi se facturează separat.

Decizia de scumpire a fost luată de comisia internațională de experți, în urma analizării investițiilor realizate și a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare. Ea a fost supusă analizei și ulterior aprobată de ANRSC – autoritatea statului român care a analizat concluziile comisiei de experți și a solicitat punerea în practică a acestei restructurări tarifare.

“Primăria București a fost informată asupra deciziei ANRSC. Nici Primăria, nici Apa Nova nu decid modificări de tarif, mecanismul de formare a prețurilor fiind unul independent și extrem de tehnic, fiind explicat în detaliu pe parcursul anului 2016”, spune Mihailovici.

Apa Nova București, filiala Veolia Apa, este din noiembrie 2000, pentru o durată de 25 de ani, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din București și are ca principal obiect de activitate gestionarea resurselor de apă, tratarea și distribuția apei către consumatori, evacuarea apelor uzate și a apelor meteorice de pe teritoriul municipiului București.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version