Pentru cei mai mulți dintre români urmează o mini-vacanță de cinci zile, respectiv cele trei zile libere făcute cadou de autorități pentru celebrarea Adormirii Maicii Domnului (Sf. Maria Mare) și cele două zile de weekend.
Stațiunile de pe litoral și de pe Valea Prahovei vor fi luate cu asalt de sute de mii de turiști, însă poliția vrea să fie pregătită cât mai bine pentru un asemenea impact și anunță că a luat măsuri concrete, urmând să fie mobilizați special aproape 7.500 de polițiști.
Astfel, în perioada 15 – 19 august a.c., 7.474 de poliţişti (dintre care 5.283 de poliţişti de ordine publică și 1.472 de polițişti rutieri) acţionează, zilnic, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, fiind constituite dispozitive suplimentare în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.
Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pe drumurile publice, în zona de desfășurare a evenimentelor publice, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.
Pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi peste 325 de aparate radar, iar cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. se va monitoriza fluența traficului de pe Autostrada Soarelui.
Poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.
Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, Poliția recomandă să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc.
Recomandări pentru conducătorii auto: Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Poliția recomandă să conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului. Asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectaţi regimul legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din fața, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat această intenție. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă – creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancţionează.
Pietonilor li se recomandă să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
La evenimente publice: Dacă vă deplasaţi cu maşina în zone în care se organizează manifestări publice, respectaţi indicaţiile poliţiştilor rutieri, lăsaţi vehiculele în parcări sau, pe timpul nopţii, în zone iluminate. Nu păstraţi în autoturisme, la vedere, bunuri de valoare!
Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera.
În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!