Din 10 septembie, locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă caldă, după ce au simțit de 3 zile pe pielea lor ce înseamnă acest lucru, când Distrigaz Sud a limitat furnizarea de gaze naturale către ELCEN, din cauza tatoriilor pe care le are de recuperat.

foto: Jean-Mihai Pâlșu
foto Jean Mihai Pâlșu

Astăzi, Distrigaz Sud a pus poprire pe toate conturile bancare ale ELCEN, care mai poate produce energie electrică şi termică.

Totodată, poprirea a fost extinsă asupra terților popriți, clienți ai ELCEN, printre care și RADET București. Poprirea a fost instituită pentru suma de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor naturale.

Cei de la Distrigaz spun că nu dau drumul la gaz până când nu îşi vor recupera toţi banii. La rândul său, Electrocentrale spune că nu poate plăti gazul pentru că RADET nu i-a achitat căldura şi apa caldă pe care le-a furnizat până acum.

Iată precizările ELCEN:

„Debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalități de întârziere s-a achitat cu depășirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET București a obligațiilor de plată înregistrate față de Electrocentrale București, ce depășesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei.

Totodată, precizăm faptul că în acest moment, Primăria Municipiului București are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenția aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN.

Conform OG 36/2006, plata subvenției trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului București în termen de 15 zile de la primirea decontului.

Scadența acestei obligații de plată, la data prezentei, este depășită în mod nejustificat. Din cauza acestui blocaj, ELCEN se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare și serviciile aferente, de transport și distribuție, și, pe cale de consecință, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producția de energie electrică și termică să fie sistată”.

ELCEN furnizează 40% din energia electrică produsă în România și 90% din energia termică oferită Capitalei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version