Moş Nicolae a adus pentru a cincea oară la Baza nautică Ceronav de pe malul Lacului Siutghiol regata ce-i poartă numele.

regata, clubul nautic roman 8

Evenimentul desfăşurat în perioada 2-4 decembrie a reunit la start competitori de la 6 cluburi sportive, între care cele două partenere tradiţionale, din Bulgaria, ale organizatorului – Morski Klub Balchik şi Yacht Klub Chernomore Briz – Varna şi sportivi de la Clubul Nautic Român, S. C. Electrica – Constanţa, DNUPS Team şi Windsurf Academy.

În total, 16 velişti s-au confruntat în competiţiile de yachting şi windsurfing, pe parcursul a 7 curse palpitante şi emoţionante din cauza vântului puternic, a temperaturii de 0…-4°C şi a apei de 4°C – şi pe alocuri a averselor de ploaie.

Un farmec aparte au avut renumitele jocuri marinăreşti: trasul de parâmă, alergarea în sac şi alergarea cu oul în lingură, la care s-a înregistrat o largă participare, dar şi savurosul Concurs gastronomic care a oferit participancilor o vastă paletă cromatică şi o mirifica  simfonie a gusturilor.

Baza nautică Ceronav a asigurat condiţii excelente de desfăşurare a competiţiei internaţionale însă vântul puternic și temeperatura resimţită oscilând între -4°C şi – 2 °C au împiedicat desfăşurarea curselor programate şi în cea de a doua zi, printre altele avariind grav şi şalupa de arbitraj, acostată la cheu.

Veliştii au riscat ieşind pe apă în ciuda prognozei care indica o creştere a vântului la rafală şi scăderea temperaturii aerului. Cel puţin patru sportivi s-au răsturnat cu ambaracţiunile şi au redresat ulterior în condiţii destul de grele.

Oricum, organizatorii aveau pregătită, în rezervă, varianta regatei virtuale pe Simulatorul electronic, deţinut de Clubul Nautic Român şi găzduit de Colegiul Naţional Mihail Eminescu, echipament capabil să garanteze o competiţie foarte incitantă, axată pe dezvoltarea nivelului de inteligenţă al competitorilor şi, mai ales, pe creşterea abilităţilor de manevrare a ambarcaţiunii în momentele dificile ale cursei.

O menţiune specială pentru Comitetul de Cursă, condus, în calitate de preşedinte, de bulgarul Todor Ivanov, National Judge (NJ)) avându-i alături pe Dan Zaharia şi Alina Lazăr, ajutaţi de alţi patru colaboratori, ei reuşind să conducă cele patru curse succesive, în mod admirabil.

Andreea și Dan Mihăescu
Andreea și Dan Mihăescu

Evenimentul a fost organizat de Clubul Nautic Român în parteneriat cu Primăria Constanţa – care a contribuit cu un buget de 16.500 de lei – şi cu sprijinul Ceronav S.A, Cramei Darie, Cofetăriei Silvian, Gepeto S.A. şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport.

Tolba miticului personaj ocrotitor al copiilor, marinarilor, pescarilor şi celor năpăstuiţi a fost plină nu doar cu diplome, ci şi cu substanţiale recompense financiare.

Bugetul pentru premii a depăşit 6.000 de lei (la regată locul I-300 lei, locul II-200 lei, locul III-100 lei; şi câte 150 lei, 100 lei şi 50 lei la probele pentru jocurile marinăreşti). Premiile familiale pentru Concursul culinar cu preparate tradiţionale pentru masa de Moş Nicolae au fost oferite exclusiv de Crama Darie.

Copii de şcoală primară s-au luptat cu dârzenie pentru a încheia cursa şi a urca apoi cu supremă mândrie treptele podiumului, în ziua festivităţilor de premiere.

„Pentru aceşti copii minunaţi am înfiinţat Clubul Nautic Român, lor le dedicăm activitatea noastră de zi cu zi, pentru a le oferi condiţii optime de a practica şi performa într-o ramură sportivă de excepţie care dezvoltă curajul, intuiţia, inteligenţa, abnegaţia şi mobilitatea, piloni esenţiali în consolidarea unor mari caractere”, a declarat antrenorul drd. Andreea Mihăescu, directorul executiv al clubului organizator.

regata, mos nicolae

Rezultate tehnice :

Regata Moş Nicolae

Optimist Băieţi:

  1. Mario Boykov – Cherno More Brizz Varna
  2. Borislav Todorov – Morskii Klub Balchik
  3. Vilislav Dimitrov – Morskii Klub Balchik

Optimist  Fete

  1. Bianca Maria Cojocaru – Clubul Nautic Român
  2. Izabela Miu – Clubul Nautic Român
  3. Anastasia Arnăutu – Clubul Nautic Român

Optimist Băieți Juniori

  1. Mario Boykov – Cherno More Brizz Varna
  2. Borislav Todorov – Morskii Klub Balchik
  3. Vilislav Dimitrov – Morskii Klub Balchik

Optimist Fete Juniori

  1. Bianca Maria Cojocaru – Clubul Nautic Român
  2. Izabela Miu – Clubul Nautic Român
  3. Liana Petcu – Club Sportiv Electrica Constanța

Laser 4.7 General

  1. Martin Penev – Morskii Klub Balchik
  2. Kristiyan Strahilov – Cherno More Brizz Varna
  3. Kalina Marinova – Cherno More Brizz Varna

Laser 4.7 Fete

  1. Kalina Marinova – Cherno More Brizz Varna
  2. Theodora Ioana Lavru – Clubul Nautic Român
  3. Lucia Maria Lavru – Clubul Nautic Român

regata premiere

Windsurf

Locul 1: Alexandru Vasile  – DNUPS Team
Locul 2: Marcel Hurmuzache – Windsurf Academy
Locul 3: Dan Beșliu  – Clubul Nautic Român
Trasul de parâmă

Locul 1:  Octavian Radu, Amalia Chiriac, Denisa Arnăutu, Denisa Dascășu, Teodora Bărbulescu

Locul 2: Tudor Andrei Florea, Liana Petcu, Aaden Meneveli , Alexandru  Nicolae Popa,Rareș Petru Cojocaru.

Alergarea în sac

Locul I: Aaden Menevali

Locul II: Teodor Bărbulescu

Locul III: Alexandru Nicolae Popa

Locul IV: Amalia Chiriac

Alergare cu oul în lingură

Locul I: Belibou Nicoleta

Locul II: Borislav Vasilev

Locul III: Tudor Andrei Florea

regata mos nicolae

La festivitatea de premiere au fost angrenaţi în decernarea premiilor contraamiralul Daniel Căpăţână – Comandantul Flotei şi al garnizoanei Constaţa, conf. dr. ing. comandor Octavian Tărăbuţă – rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, comisar şef de poliţie Ionel Truşan – directorul Gărzii de Coastă, maiorul Mihai Georgescu – inspector şef adjunct al ISU Dobrogea, conf. univ dr. Vasile Gherghilescu – managerul Teatrului pentru copii şi tineret Căluţul de mare, prof. univ. ing. dr. contraamiral de flotilă(r) Vergil Chiţac  şi contraamiralul de flotilă (r)  Ion Custură – membri ai clubului, prof. univ. dr. Dumitru Lupu – compozitorul celor 15 melodii ale mării şi renumitul chocolatier,  Chef Silvian Miron, precum și ing. Adrian Arendt – component al lotului naţional de yachting la Olimpiada de la Moscova din 1980.

GALERIE FOTO

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version