Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Proiectul rectificării bugetare, lansat în dezbatere publică / 

Breaking News:

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Noua Lege a pensiilor nu este sustenabilă

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) avertizează că proiectul noii legi a pensiilor nu este sustenabil, deoarece aproape dublează cheltuielile publice în acest domeniu până în 2021 și le creşte cu peste 130% până în 2022. Precizăm că PSD-ALDE doresc ca legea să fie aplicată cu aceste majorări imene după ce li se încheie mandatul de 4 ani.

Potrivit CDR, proiectul nu este însoţit de măsuri de creştere a veniturilor publice. Conform propriilor estimări ale Guvernului, creşterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022.

Astfel, din 2022 şi în anii ce vor urma, presupunând chiar şi o creştere nominală anuală optimistă de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 – 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecţiei optimiste de deficit bugetar anual de 3%.

Comparând, în 2017 plăţile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6,7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educaţiei au fost de 2,9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB.

Pentru prima oară, Institutul Naţional de Statistică, la cererea Comisiei Europene, a publicat în acest an date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate până în prezent, mai exact, valoarea actualizată a viitoarelor obligaţii de pensie deja înregistrate.

Cifrele sunt cel puţin alarmante; la finalul anului 2015, datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adică 172% din PIB-ul anului 2015.

Suma este de peste 4 ori mai mare decat datoria publică a României la acel moment. Astfel, însumând datoria publică actuală de aproximativ 35% din PIB cu obligaţiile faţă de actualii pensionari şi drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate până la finalul anului 2015 s-ar acumula o datorie implicită a statului de peste 170% din PIB.

Mai mult, drepturile de pensie acumulate ar atinge valori îngrijorător de mari ţinând cont de faptul că din 2015 şi până în prezent pensiile publice au crescut cu aproximativ 30% şi că se doreşte în continuare o creştere a acestora cu peste 130% conform proiectului de lege privind sistemul de pensii (adăugând 18 miliarde de euro la costurile curente cu pensiile de aproximativ 13,5 miliarde de euro).

Astfel, creşterile majore de beneficii la pensionare fără a fi însoţite de măsuri compensatorii duc la înrăutăţirea semnificativă a situaţiei deficitului bugetar, slăbind finanţele publice şi aşa fragile ale ţării. Pe acest drum, finanţele publice şi economia României vor fi profund destabilizate.

39 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv