Un nou grup de angajați ai statului se ridică împotriva ultimelor decizii luate de partidele de la putere, cu largul concurs al președintelui Klaus Iohannis.

sursa foto b1.ro

Este vorba despre cei 550 de membri ai Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune. Aceștia sunt nemulțumiți de ultima lege dată de partidele de la putere și promulgată fără emoții de președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre o lege care îi face pe acești consilieri de probațiune să ajungă, practic, în subordinea condamnaților penali.

Asta pentru că, pe lângă faptul că cei 550 de consilieri au sub control peste 100.000 de deținuți, ei vor avea de acum înainte și mai mult de muncă.

Pentru că noua lege ce le reglementează activitate prevede în mod expres ca acești consilieri să întocmească rapoarte de recomandare la angajare ori de câte ori doresc deținuții.

“SNCSP protestează față de această manieră de a impune consilierilor de probațiune, fără nicio consultare, noi sarcini prin care aceștia devin practic subordonați ai condamnaților penal (prin obligația de a emite, la cererea acestora, un raport care să includă recomandări privind angajarea) și îi transformă în agenți ai acestora pe piața forței de muncă, sarcini pentru care nu au nici pregătirea, nici mijloacele sau instrumentele necesare pentru a le duce la îndeplinire.

Ca practicieni care lucrează îndeaproape cu persoane care au comis infracțiuni, unele dintre acestea liberate condiționat din penitenciar, consilierii de probațiune sunt conștienți de discriminarea la care sunt supuse aceste categorii de persoane pe piața muncii. În plus, mulți dintre beneficiarii serviciilor de probațiune se confruntă cu multiple probleme și nevoi – nivel scăzut de școlarizare (inclusiv analfabetism), lipsa calificărilor profesionale, lipsa unei locuințe, diverse adicții (droguri, alcool) și nu în ultimul rând, adoptarea de comportamente antisociale – care sunt tot atâtea piedici în calea integrării acestora pe piața muncii. Astfel de problematici complexe au nevoie de soluții la fel de complexe, nu pot fi rezolvate printr-un raport și o recomandare emise de consilierul de probațiune, oricât de bine intenționate ar fi acestea.

SNCSP consideră că soluția impusă de legiuitor este pe cât de inutilă, pe atât de periculoasă”, este mesajul transmis de consilierii de probațiune.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version